Archief

Westland Verstandig en GBW opteren voor coalitie met LPF

De grootste winnaars van de raadsverkiezing in Westland, Westland Verstandig en GBW, willen het liefst een coalitie van de drie lokale partijen.

Dat brachten zij maandagavond naar voren in een zogeheten gespreksronde in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Die coalitie van de lokalo's - samen goed voor een meerderheid van 24 van de 39 zetels – zou in hun optiek nog aangevuld kunnen worden met bijvoorbeeld de VVD of het CDA.

De derde lokale partij, LPF Westland, wil liever geen heel brede coalitie, zo liet lijsttrekker Dave van Koppen weten. "Er is wat ons betreft bij voorkeur sprake van een macht en een tegenmacht. Het Nederlands voetbalelftal speelt ook niet al zijn wedstrijden tegen Liechtenstein", zei hij.

Lijsttrekker Jenny Vermeer van het CDA, nog steeds worstelend met teleurstelling over de verkiezingsnederlaag, beperkte zich vooral tot luisteren naar wat er gezegd werd. "Wij vergaderen pas morgen voor het eerst", was haar verklaring.

De VVD toonde zich, bij monde van lijsttrekker Pieter Varekamp, voorstander van een brede coalitie, waarbij de basis wordt gevormd door Westland Verstandig en GBW. Dat was ook het vertrekpunt van Benjamin Hofland (D66). Hij wil overigens best meedoen in een coalitie en dan in een combinatie van zijn partij met de PvdA en GroenLinks. De woordvoerders van genoemde linkse partijen, Bert van der Wal en Duncan Plomp, bevestigden de optie van D66.
De fractie ChristenUnie-SGP ziet voor zichzelf nu geen rol weggelegd in de coalitievorming, verklaarde lijsttrekker Ad van Harmelen.

Jasper van der Voort (Forum voor Democratie) stelde dat zijn partij ervoor open staat "om met iedereen in gesprek te gaan". Hij is voorstander van een coalitie van de drie lokale partijen.

De bijeenkomst duurde ongeveer 35 minuten. Komende maandagavond volgt er een tweede gespreksronde, waarvoor mogelijk ook vertegenwoordigers van het 'maatschappelijk middenveld' worden uitgenodigd. Remmert Keizer (GBW) noemde organisaties als VNO-NCW, MKB Westland, Bouwend Westland, Sportfederatie en de Seniorenraad.

Op dinsdag 29 maart wordt afscheid genomen van de zittende gemeenteraad en op woensdag 30 maart is de installatie van de nieuwe raad.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland