Archief
Archief WOS

Archief WOS

Openbare bijeenkomst 'op zoek naar een coalitie' in Westland

Westland Verstandig, de grootste partij in Westland na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag, wil maandagavond in het openbaar in gesprek met de andere partijen.

Deze eerste openbare gespreksronde wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in Naaldwijk en begint om 19.00 uur.

Er zal onder meer worden gesproken over de verkiezingsuitslag, de wenselijke coalitie en welke partijen aan een te vormen coalitie wensen deel te nemen. De wens van Westland Verstandig is om te komen tot een zo breed mogelijke coalitie.
Als blijkt dat er maandag al een meerderheid gevonden kan worden voor een coalitie, dan is het voorstel om de vaak gebruikelijke 'informateurfase' over te slaan. "Dan kan direct gestart worden met de volgende fase: op inhoud", aldus lijsttrekker Peter Duijsens.

Verder zullen maandagavond afspraken gemaakt worden voor een tweede openbare gespreksronde, die snel na maandag kan plaatsvinden. Alle partijen kunnen dan onderwerpen opgeven die zij willen inbrengen in een uitvoeringsplan/coalitieakkoord.

Westland Verstandig wil - na en in overleg met de mogelijke coalitiepartners - de andere partijen die niet deelnemen, in openbare vervolggespreksrondes op de hoogte houden van het verloop van de overleggen tussen de voorziene coalitiepartijen.

De namen van eventuele beoogde wethouders kunnen pas bekend worden gemaakt na de screening die de burgemeester laat uitvoeren. "Met de namen moet vertrouwelijk worden omgegaan tot de screening heeft plaatsgevonden en daar kunnen voor die tijd geen mededelingen over gedaan worden", besluit Duijsens.

Peter Duijsens geeft een toelichting op de coalitiebesprekingen: