Archief

Vanaf 23 maart: geen mondkapjes meer in ov en niet meer testen voor toegang

Het grootste deel van de coronamaatregelen vervalt vanaf woensdag 23 maart.

Zorgminister Ernst Kuipers kondigde vanmiddag aan dat je vanaf dan geen mondkapje meer op hoeft in het openbaar vervoer (met uitzondering van het vliegtuig) en je niet meer hoeft te testen voor toegang bij nachtclubs en grote evenementen. Ook het thuiswerkadvies verdwijnt.

Om met dat laatste te beginnen, het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren. De afgelopen jaren is gebleken dat veel mensen het thuiswerken als positief ervaren en na corona thuis willen blijven werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan.

De GGD-testlocaties zullen dus niet verdwijnen. Maar het is niet meer nodig om te testen als je geen klachten hebt. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven vanf 23 maart niet meer twee keer per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan.
Ook het testen voor toegang vervalt. Tot nu toe moest iedereen die grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers) bezocht voldoen aan de zogeheten 1G-regeling. Dat is niet meer nodig. Het coronatoegangsbewijs hoeft niet meer te worden getoond. Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op je telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Adviezen

Hoewel de meeste mensen door de huidige omikron-variant veel minder ziek worden van het coronavirus, is corona nog niet helemaal weg. Om een besmetting te voorkomen, adviseert het kabinet de volgende maatregelen:

  • Was regelmatig je handen;
  • Hoest en nies in je elleboog;
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test;
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht;
  • Haal je vaccinatie, booster- of herhaalprik.