Archief
WOS

Aankomst Oekraïense vluchtelingen ontroert

Op vakantiepark Vlugtenburg in 's-Gravenzande zijn vanmorgen 88 Oekraïense vluchtelingen aangekomen. "We hebben er alles aangedaan om dit te bewerkstelligen", aldus parkmanager Joran Pronk.

Vooral jonge vrouwen en kinderen arriveerden per bus op het vakantiepark. "Toen de deur van de bus openging, stond er een jongetje met een knuffel in zijn hand", denkt Joran Pronk terug aan vanochtend. "Hij vloog me meteen om mijn nek. Dat was heel aangrijpend, dan zie je hoe schrijnend het écht is."

Artikel gaat verder onder de video:

Ook parkmedewerkster Mathilde van der Houwen vond de aankomst van de vluchtelingen heftig. "Mensen komen volledig in shock hier aan. Maar des te mooier is het dat wij dit voor hen kunnen doen." Tot 13 mei kan Vlugtenburg 100 vluchtelingen huisvesten. "We kunnen het nog wel wat verlengen, maar niet meer met 100 mensen, want dan gaat het echt vollopen."

Telefoon roodgloeiend

Parkmanager Joran Pronk wist gisteren pas dat de vluchtelingen vandaag zouden aankomen. "We hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat ze allemaal een bed hebben, kunnen douchen, en er stond een ontbijtje klaar. Ik heb gister een berichtje gestuurd in onze park-app-groep. Vanochtend werd er om 05.00 uur ontbijt klaargezet en de laatste huisjes in orde gemaakt.

Ook van buiten het park komt er hulp. "De telefoon staat roodgloeiend, iedereen wil helpen. En het gebouw bij de receptie staat vol met speelgoed, kleding, dekbedden. Iedereen staat voor ons en voor de vluchtelingen klaar, dat is wel hartverwarmend. We willen mensen wel oproepen: wacht even met spullen brengen tot we erom vragen. Als we nog dingen nodig hebben, laten we dat écht weten."

Ingezamelde spullen voor de Oekraïners. WOS