Archief
WOS

WOS

'Volgend college gaat centrumplan van Den Hoorn realiseren'

Het nieuwe gemeentebestuur van Midden-Delfland gaat de eerste paal voor het centrumplan van Den Hoorn slaan.

Daarover waren de zeven lijsttrekkers het wel eens tijdens het politieke debat van de WOS in Midden-Delfland. Bijna tien jaar geleden kwam een plan voor een nieuwe Jumbo-supermarkt als winnaar uit de bus van een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag. Maar sindsdien is er amper wat gebeurd, voornamelijk vanwege juridische procedures.

Met de stelling 'Gooi het centrumplan weg en laat het bos in het centrum van Den Hoorn maar groeien', waren de lijsttrekkers het niet eens, al vond Ellen Snethlage van de PvdA het wel een creatieve oplossing. Om de vaart in het plan te brengen, moet de gemeente vooral blijven praten, vinden Roger Vieira (D66) en Roy Ringeling (ChristenUnie). Maar volgens Snethlage is dat wel wat enthousiast. "Dat proberen we al twee collegeperiodes."

Het nieuwe plan van ondernemer Gerard van Leeuwen, waarin de grondgebonden woningen naast de Jumbo worden vervangen door twee appartementencomplexen, worden wel met enig enthousiasme ontvangen. "Het is in de basis een beter plan dan wat er lag", aldus Vieira. En Ringeling: "De appartementen sluiten meer aan op de behoefte in Den Hoorn." Al hoopt Snethlage wel dat het dan vooral om kleine appartementen gaat.

De meeste partijen weten nog niet of ze helemaal kunnen instemmen met dit alternatieve plan. Alleen de VVD ziet het centrumplan het snelste gerealiseerd via gerechtelijke procedures.

Bouwen in het groen

Mijn Partij vindt dat een klein deel van het groen in Midden-Delfland mag sneuvelen voor woningbouw. Dat zou voor deze partij kunnen betekenen dat zij niet kan gaan meeregeren. Immers, alle andere partijen zijn tegen. Lijsttrekker Ed Roeling kreeg van Jakob Jongsma van OGP de vraag wat hij goedkopere woningen vindt. "Wij willen woningen tot 1000 euro voor onderwijzers en politieagenten. Maar wat noemt u goedkoop? Dat heb ik meerdere malen gevraagd en ik krijg geen antwoord", zei Jongsma. Roeling: "Haaglanden hanteert een definitie van 180.000 euro en dat vinden wij niet realistisch. Dat ligt iets hoger." Roeling zag aan het eind van het debat met Jongsma wel ruimte voor onderhandelingen, maar die had daar minder vertrouwen in, want hij ziet bouwen in het groen als breekpunt.

Tekst gaat verder onder de video.

Zorg

Rob Zwaard van het CDA en Jacob van der Eijk van de VVD zijn het eens met de stelling: ouderen moeten langer op eigen benen staan. Zwaard wil ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten leven. Volgens de VVD is dat onhandig, zeker in woningen met een woonkamer beneden en badkamer boven. Daarom wil die partij meer seniorenwoningen. Over de jeugdzorg ging het er feller aan toe. Van der Eijk probeert al jaren de cijfers duidelijk te krijgen over de jeugdzorg. "Ik wil het beste voor mijn kinderen, maar ook voor andere kinderen. Ik heb gevraagd wat er gebeurt en of we doelen behalen. Anders hebben we als raad geen controle op waar het geld naartoe gaat", zei Van der Eijk. Zwaard staat er anders in en ziet als CDA'er het gezin als de hoeksteen van de samenleving. "Daar moeten kinderen goed worden opgevoed en als ze tussen wal en schip vallen moet goed voor ze zorgen." Bovendien gaf hij nog een sneer na: "De cijfers waren er wel, maar u snapte ze niet."

De verkiezingen zijn op 14, 15 en 16 maart.

Hoeveel zetels verwachten de partijen te gaan halen?

VVD: 4 zetels
D66: 3 zetels
PvdA: 2 zetels
OGP: 5 zetels
CU: 2 zetels
MP: 5 zetels
CDA: 5 zetels