Archief

De verkoop van kindervuurwerk stijgt enorm

Tuincentrum De Carlton beleeft normaal gesproken de drukste tijd van het jaar rond oud & nieuw. Nu is het al voor het tweede jaar op rij een stuk rustiger. Wel wordt er steeds meer kindervuurwerk verkocht.

Vuurwerk van categorie 1 mag het hele jaar door verkocht worden. Het gaat hierbij om sterretjes, knalerwten en kleine sierpotjes. Omdat het grotere knalvuurwerk van categorie 2 nu verboden is, wordt het kleine vuurwerk steeds populairder. De medewerkers van De Carlton hebben er hun handen vol aan.

Marcel Koene van het tuincentrum legt uit waarom het vuurwerk uit de eerste categorie zo populair aan het worden is. "Het 'echte' vuurwerk mag natuurlijk niet meer, normaal gesproken was 7 procent van al het verkochte vuurwerk van categorie 1. Door het verbod zou dat vorig jaar al 10 procent zijn geweest en dit jaar zelf 15 procent", aldus Koene.

"Iets is beter dan niets"

De Carlton werkt met een 'click & collect' systeem. De mensen kunnen thuis het vuurwerk bestellen en mogen dat dan in tijdslots komen ophalen. "Het werkt heel handig en wat betreft de coronamaatregelen is het ook goed geregeld", vertelt een man die net met zijn zoon een tas vuurwerk heeft opgehaald.

Zijn zoontje, van een jaar of 10, is erg enthousiast en zou het vuurwerk het liefst gelijk al willen afsteken. Wel zou hij graag iets groter vuurwerk willen hebben. "Het is wel jammer dat dat niet kan, maar iets is beter dan niets", zegt hij.

Traditie

Marcel Koene zelf is ook meer van het zware vuurwerk. "Ik ben groot fan van het categorie 2 vuurwerk. Maar goed, hier kan ik ook van genieten. Het gaat er vooral om dat je het fijn hebt met de jaarwisseling; oliebollen, champagne en vuurwerk kunnen daar natuurlijk niet bij missen, dat is traditie."