Archief
Atrium Agri

Bundeling van tuinbouwtoelevering in houdstermaatschappij Atrium Agri

Atrium Agri, een samenwerkingsverband op het gebied van toelevering in de glastuinbouw, is een houdstermaatschappij geworden en telt nu ruim 400 medewerkers met een totaalomzet van bijna 400 miljoen euro.

De basis voor dit concern is gelegd door de ondernemingen Havecon (Bleiswijk), PB Tec (Maasdijk) en de VB Group (Naaldwijk), die al vele jaren op allerlei manieren samenwerken. Havecon is een groot kassenbouwbedrijf, PB Tec is een installateur van elektro- en watertechniek en de VB Group heeft zich toegelegd op verduurzaming door aardwarmte als toekomstige bron van energie beschikbaar te maken.

Om verdere stappen te kunnen zetten werd in 2019 Atrium Agri opgericht. Eind dat jaar werd de in Hoek van Holland zetelende Bom Group, een totaalaanbieder van glastuinbouwprojecten erbij betrokken. Vorig jaar werd een meerderheidsbelang genomen in de VEK Adviesgroep (Honselersdijk) en dit jaar in de Britse kassenbouwer CambridgeHok en ook in JB Hydroponics, leverancier van teeltsystemen en substraten in Maasdijk.

Financiering door grootbanken

Met behulp van financiering door grootbanken als ING en Rabobank is het onlangs mogelijk geworden dat Atrium Agri alle bedrijven bij elkaar heeft kunnen voegen, inclusief de bedrijven van de oprichters Henk Verbakel (Havecon), Koen Brabander (PB Tec) en Edward Verbakel (VB Group).
Feitelijk heeft Atrium Agri alle belangen in genoemde drie bedrijven overgenomen. Tegelijkertijd is het samenwerkingsverband tot overeenstemming gekomen met de medeaandeelhouders van de bestaande deelnemingen in de Bom Group, CambridgeHok en JB Hydroponics. "Met deze acquisities is Atrium Agri in één klap het grootste en meest complete tuinbouwtoeleveringscluster in de geschiedenis van de Nederlandse glastuinbouw", aldus het concern.

In verband met deze groei heeft Atrium Agri een nieuwe directie benoemd, bestaande uit Richard Schmit (algemeen directeur), Joffrey Bouman (financieel directeur) en Ruben Peeters (operationeel directeur).