Archieffoto

Archieffoto

Van Duijvenbode dankzij spectaculaire comeback naar vierde ronde

Dirk van Duijvenbode heeft zich dankzij een opzienbarende comeback geplaatst voor de vierde ronde van de WK Darts in Londen.

De 29-jarige 's-Gravenzander versloeg de Engelsman Ross Smith met 4-3 in sets, nadat hij zelf met 0-3 achterstond.

Het was een wedstrijd met duidelijk twee gezichten. Hoewel Van Duijvenbode prima begon - hij won de eerste leg met een 100-finish -, ging het daarna snel mis. De Westlander was scorend gelijk aan zijn tegenstander, maar liet het vooral op de dubbels afweten. Daarnaast wisselde Van Duijvenbode op belangrijke momenten goede scores af met afzwaaiers, waarmee hij zijn eigen kansen verspeelde.

Treffend voor het eerste gedeelte van de wedstrijd was de beslissende vijfde leg in de tweede set. Van Duijvenbode gooide in zijn eerste beurt 180, maar werd bij de tweede keer gooien afgeleid door een vlieg bij het bord. Nadat de caller het insect had weggejaagd en de Westlander wat water had gedronken, probeerde Van Duijvenbode zichzelf en het publiek op te jutten. Maar dat had een averechts effect: Van Duijvenbode zette een slechte score neer en Smith maakte van de mogelijkheid gebruik om de tweede set op rij te pakken.

Ook in de derde set (die eveneens over vijf legs ging) stond Van Duijvenbode er op het moment suprême niet.

Terugkeer

Na een 0-3 achterstand stond Auberginius op het randje van de afgrond, maar dat was juist het moment dat tegenstander Smith het ook liet afweten. Opnieuw moest het aankomen op een vijfde leg en Smith had alle kansen om de wedstrijd uit te gooien. De Engelsman faalde echter en Van Duijvenbode profiteerde door zijn eerste set te pakken. Dit bleek het moment van de terugkeer.

Smith leek op dat moment namelijk alle vertrouwen in een goede afloop te zijn kwijtgeraakt, waar Van Duijvenbode zijn zelfvertrouwen juist had teruggevonden. De tripples gingen er makkelijk in en ook de dubbels raakte hij een stuk eenvoudiger. De Westlander had zelfs steeds alle tijd om uit te gooien, omdat Smith ver op achterstand stond. Met 3-0 en 3-1 in legs won Van Duijvenbode de twee sets schier eenvoudig en plots stond het dan ook gelijk.

En ook in die laatste set bleek Van Duijvenbode de betere speler. De 's-Gravenzander gooide slechts één echt slechte leg (Smith kwam daarmee op 1-1). Bij 2-1 was het nog wel even spannend of Smith niet op 2-2 zou komen, maar de Engelsman miste opnieuw belangrijke pijlen. Van Duijvenbode besliste daarna de wedstrijd met dubbel 6.

Vierde ronde

Van Duijvenbode is dus doorgedrongen tot de vierde ronde. Daarin speelt hij tegen wereldkampioen Gerwyn Price, die in een eveneens zeer spannende wedstrijd afrekende met de Belg Kim Huybrechts.

Sportredacteur Stefan van der Meer blikt bij Maarten in de Middag terug op de wedstrijd van Van Duivenbode