Archief
Bas Booister

Bas Booister

Gemeenteraad akkoord met 'Maassluise model'

Na een kleine aanpassing is de gemeenteraad van Maassluis akkoord met het 'Maassluise model' om tot meer betaalbare koopwoningen te komen.

Wethouder Sjoerd Kuiper had het model gekoppeld aan een maximum koopprijs van 250.000 euro. De raad heeft dat aangepast naar de norm van de Nationale Hypotheekgarantie. Dat bedrag ligt nu op 325.000 euro, maar wordt regelmatig aangepast. Verder was er instemming met het model, dat door Kuiper in nauwe samenspraak met de raad tot stand kwam.

Dit model biedt een pakket maatregelen om te zorgen dat mensen met een modaal inkomen ook een woning kunnen kopen. Kuiper wil afspraken maken met bouwers om de woningen goedkoop neer te zetten en wil de grond uitgeven in erfpacht, zodat de kopers de grond er niet apart bij hoeven te kopen en financieren. De woningen worden energiezuinig gebouwd, zodat stookkosten laag kunnen blijven. Huishoudens die dat nodig hebben, kunnen een starterslening krijgen.

Tekst gaat verder onder de video

Het gaat vooralsnog om de bouw van tientallen woningen volgens het Maassluise model, al zou de wethouder liever honderden woningen op deze manier beschikbaar stellen voor mensen met een gemiddeld inkomen. "Maar we hebben niet zo veel grond om dat te kunnen doen", aldus Kuiper.

Vertrouwen

Het akkoord met de bouwers is door veel raadsleden genoemd als aandachtspunt, omdat de wethouder schreef dat ze rond kostprijs moeten gaan bouwer. Kuiper: "Dat heb ik zo gesteld, maar dat betekent niet dat ze er niets aan over houden." Hij is dan ook vol vertrouwen dat hij er wel uit gaat komen. En dat vertrouwen kreeg hij van de raad. "We weten dat de wethouder wel van een uitdaging houdt", zei ChristenUnie-fractievoorzitter John Dolstra.

Het college ziet het voormalige Van Gelderen-terrein aan de Adriaan van Heelstraat en het gebied rond station Maassluis-West als mogelijke locaties om de woningen te gaan bouwen. Uit de raad kwamen nog wel vragen of dat sneller kon. Kuiper wees erop dat hij daarbij afhankelijk is van beschikbare gemeentegrond, of dat er mogelijk grond aangekocht moest worden. Hij beloofde te kijken naar eventuele plekken waar het sneller kan, mogelijk komt de Spechtstraat hiervoor in aanmerking.

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek