Archief
Signbiblio

Signbiblio

Nieuw systeem voor inburgering Maassluis

Een nieuwe wet maakt gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor inburgering. Reden voor Maassluis om het inburgeringssysteem te veranderen.

Gemeenten zijn vanaf 2022 verantwoordelijk voor de inburgering, zo staat in de nieuwe wet Inburgering. Stroomopwaarts gaat de nieuwe wet uitvoeren voor Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. De drie gemeenten trekken samen op en willen dat inburgeraars sneller en beter hun weg kunnen vinden en zich thuisvoelen in de stad.

In het huidige systeem zijn inburgeraars zelf verantwoordelijk om hun inburgeringscursus te vinden en te halen. Vaak maken zij die niet af en dat ligt volgens de gemeenten niet zozeer aan de inburgeraars, maar aan het systeem. Inburgeraars gaan komend jaar de taal leren in de praktijk door taalonderwijs te combineren met bijvoorbeeld een stage, opleiding of vrijwilligerswerk.

Begeleiding

Alle inburgeraars krijgen vanaf 2022 bovendien persoonlijke begeleiding bij Stroomopwaarts. Samen kijken begeleider en inburgeraar wat nodig is om goed in te kunnen burgeren; bijvoorbeeld is werk al mogelijk, wordt het een opleiding of begint de inburgeraar met vrijwilligerswerk? Maassluis, Vlaardingen en Schiedam proberen al nieuwe methodes uit, zoals bij De Maatwerkplaats waar inburgeraars heel intensief en op maat begeleiding krijgen van een coach. Stroomopwaarts is dit najaar al begonnen om enkele groepen inburgeraars op maat te ondersteunen op basis van die ervaringen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis