Archief
Gemeente Westland

Westland heeft nu met vijf corporaties prestatieafspraken

De gemeente Westland heeft inmiddels met vijf woningcorporaties prestatieafspraken gemaakt.

Eind vorig jaar werden dergelijke afspraken ondertekend met Arcade en Wonen Wateringen. Daaraan zijn nu toegevoegd: Wonen Midden-Delfland, de Wassenaarsche Bouwstichting en Staedion.

De corporaties Wonen Midden-Delfland en de Wassenaarsche Bouwstichting hebben delen van het Vestia-bezit overgenomen en zijn sinds kort ook actief op de sociale woningmarkt in Westland. Staedion is nu nog onbekend in Westland, maar zal over een paar jaar ook sociale huurwoningen verhuren in Westland, aldus wethouder Ben van der Stee.

Elke vier jaar maken gemeente, woningbouwcorporaties en huurdersverenigingen in Westland prestatieafspraken, bijvoorbeeld over het aantal woningen dat de corporaties bouwen en over toewijzing en kwaliteit van de woningen.
De belangrijkste prestatieafspraken op een rij:

  • om voldoende sociale huurwoningen te kunnen bouwen, betaalbaar te houden en beschikbaar voor de doelgroepen van sociale huur, wordt afgesproken dat woningcorporaties de voorkeur genieten bij de bouw en exploitatie van sociale huurwoningen;
  • er worden tot 2030 minimaal 1.800 huurwoningen bijgebouwd. Daarbij wordt rekening gehouden met de vraag van senioren en starters;
  • corporaties verhuren jaarlijks maximaal 30 procent van de vrijkomende woningen aan niet-reguliere woningzoekenden, zoals statushouders, woningzoekenden met een urgente status en speciale doelgroepen;
  • corporaties maken volledig gebruik van de mogelijkheden die de regio biedt om personen die sociaal en economisch aan Westland gebonden zijn te huisvesten.

De gemeente werkt samen met de corporaties aan het verminderen van het aantal huisuitzettingen vanwege huurachterstanden. Zo gaan gemeente en corporaties beter gegevens met elkaar delen, waardoor huurachterstanden sneller zichtbaar worden en tijdig hulp kan worden geboden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland