Archief
WOS

Onzekerheid in Westlandse horecasector, blijft de lockdown met de kerst?

Grote zorgen in de wereld van de horeca en de leveranciers. Drukte bij vleesverwerker Medaillon Topvlees in ’s-Gravenzande en stilte bij restaurant Smoke Style BBQ in Naaldwijk.

Er moet dag en nacht gewerkt worden om de drukte bij Topvlees BV bij te houden. De 's-Gravenzandse vleesverwerker heeft het juist door de lockdown drukker dat ooit. "Omdat het er naar uitziet dat de lockdown tot en met de kerst gaat duren gaan alle mensen natuurlijk thuis eten", legt Bert Rozenboom, mede-eigenaar van Topvlees, uit. "Wij leveren alleen aan groothandels en slagers, en die krijgen met een lockdown een hele drukke periode voor de kiezen."

Het is stressen geblazen voor Rozenboom en zijn medewerkers. "Normaal gesproken is het al flink aanpoten in de kerstperiode", zegt Rozenboom. "Als de lockdown inderdaad tot na de kerst gaat duren dan ben ik er niet van verzekerd of we de drukte aan kunnen."

Grote zorgen

Rozenboom heeft ondanks de drukte, toch wel zorgen. "Je moet er voor zorgen dat al het vlees er voor zowel de slagers als voor de horeca is", aldus Rozenboom. "Als de lockdown niet doorgaat met de kerst, moet er wel gezorgd worden dat al het vlees op de goede bestemming terecht komt."

Rozenboom kan dit uitleggen aan de hand van een mooi voorbeeld. "Blijft de lockdown tot na de kerst dan is het, qua bijvoorbeeld Varkenshazen, in te vullen. Maar als de lockdown er af gaat, heeft ineens ook de horeca alle varkenshazen nodig. Of er dan genoeg gaan zijn is nog maar de vraag."

Onzekerheid

Waar het bedrijf uit 's-Gravenzande topdrukte beleeft, is het bij Smoke Style BBQ in Naaldwijk erg stil. Ook hier beleven werkgever en werknemers onzekere tijden. Zeker omdat het bedrijf pas drie maanden geleden is opgericht.

Bedrijfsleider Gijs Gooren zit genoodzaakt thuis. "We kunnen helemaal niks met deze maatregelen. Het zorgt er alleen maar voor dat ik voor de zoveelste keer thuis zit, terwijl ik gewoon heel graag mijn werk wil doen", vertelt Gooren.

Creatief zijn

In deze tijden is het belangrijk om creatief te zijn en op zoek te gaan naar oplossingen. "We hadden natuurlijk al een kerstmenu opgezet. Nu proberen we dit met kerstboxen op te lossen en hopen we dat mensen deze bestellen", zegt Gijs. Daarnaast zet het geen zoden aan de dijk, omdat het restaurant het echt van de avond moet hebben

Gijs kan vooral hopen dat de maatregelen zo snel mogelijk versoepeld worden. "Al mogen we maar tot 20.00 uur open blijven, dat zal voor ons heel veel schelen."