Archief
WOS

WOS

'Maassluise Model' moet starters helpen aan betaalbare koopwoning

Het college van B en W wil starters op de woningmarkt te hulp schieten met het zogeheten Maassluise Model.

Dit model biedt een pakket maatregelen om te zorgen dat mensen met een modaal inkomen ook een woning kunnen kopen.

Volgens wethouder Sjoerd Kuiper, die wonen in zijn portefeuille heeft, moet de verkoopprijs van woningen omlaag. "Dat kan door een goed pakket aan maatregelen. Zoals het bouwen van woningen op gemeentegrond. Die grond blijft dan van de gemeente", licht Kuiper toe. "De eigenaar van de woning betaalt dan alleen een vergoeding (erfpachtcanon) voor het gebruik van die grond." Omdat de eigenaar de grond niet bij het huis koopt, hoeft die daar ook niets op af te lossen. Daardoor zijn de maandlasten lager.

De gemeente gaat afspraken maken met bouwende partijen dat de woningen tegen kostprijs worden verkocht, in plaats van de hogere marktwaarde. Daarnaast zullen de woonlasten laag blijven door de woning duurzaam te bouwen. Dat scheelt energiekosten. Huishoudens die dat nodig hebben, kunnen een starterslening krijgen.

Daarbij is langdurige betaalbaarheid een onderdeel van het Maassluise model. Dit houdt in dat de koopwoning ook bij de doorverkoop betaalbaar blijft voor nieuwe kopers. "De kopers krijgen een korting en die moeten ze volgens het koopcontract doorgeven aan de volgende koper. De nieuwe kopers moeten ook tot de doelgroep behoren: kopers met een inkomen tot 1,5 maal modaal. Zo zorgen wij ervoor dat er voor iedereen een passende woning is in Maassluis", aldus de wethouder.

Het college ziet het voormalig Van Gelderen-terrein aan de Adriaan van Heelstraat en rond station Maassluis-West als mogelijke locaties om de woningen te gaan bouwen. De Maassluise gemeenteraad buigt zich dinsdag tijdens de raadsvergadering over de plannen.

Categorieen:
Nieuws Economie Maassluis