Archief
Signbiblio

Basisscholen gaan zelftesters niet controleren

Basisscholen in onze regio gaan zelftests uitdelen aan de groepen 6, 7 en 8, maar niet controleren of de kinderen en medewerkers zich echt twee keer per week testen.

Dat blijkt uit een rondgang langs basisscholen en koepels in de regio. De tests - die scholen ontvangen van de overheid - zijn op de meeste plaatsen nog niet binnen. Het is de bedoeling dat elk kind eventueel met hulp van ouders of andere verzorgers zich twee keer per week test. Ook voor alle medewerkers zijn er tests om zich twee keer per week te testen. Als de uitslag positief is, moeten de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine. Zij moeten zich dan laten testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school.

Marscha Gerritsen, directeur van de Kardinaal Alffrinkschool in Maassluis: "Wij gaan uit van goed vertrouwen. Het kan wel helpen tegen de verspreiding van het virus, dus ik hoop wel dat de ouders hun kinderen gaan testen." "We bieden ze wel aan, maar we hebben helemaal geen tijd voor die controle", reageert Susan Stolze van basisschool De Groene Hoek in Maassluis.

Sandra Wielenga, directeur van Het Galjoen in Den Hoorn is heel stellig: "Wij hebben de tests nog niet binnen, maar als het zover is, vragen we de ouders ze op te komen halen. Wij willen de kinderen niet als koerier gebruiken. Zij kunnen de tests ophalen op een andere locatie dan waar de kinderen zitten om het gescheiden te houden."

Begrip

Volgens Henriëtte Boevé, bestuurder van de Westlandse scholenkoepel WSKO is de rek er bij veel ouders, schoolleiders en leerkrachten wel uit door het coronavirus: "Dat begrijpen we en we doen ons uiterste best om ondanks de maatregelen de leerlingen goed onderwijs te geven en mooie decembervieringen te organiseren. We vragen mensen om begrip op te brengen voor de positie van met name de mensen op de werkvloer. Die staan vaak in het oog van de storm, terwijl zij zelf ook zorgen hebben en er organisatorisch veel van hen gevraagd wordt."

De scholen die we hebben gesproken, volgen het geldende coronabeleid en zullen dus niet aan de ouders van kinderen in lagere groepen vragen om die te testen. Het Outbreak Management Team adviseert dat wel, maar het kabinet heeft al laten weten dat advies niet over te nemen.

De verspreiding van de eerste lading zelftests is deze week, voor de kerstvakantie volgt een tweede zending.