Archief

Invoering lachgasverbod en mogelijke 'stiltegebieden' langs vaarten

In de gemeente Westland komt niet alleen een verbod op het gebruik van lachgas, maar ook een maatregel om geluidsoverlast vanaf schuiten te kunnen indammen.

Dat blijkt uit het voorstel tot vernieuwing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die door het college van B en W aan de gemeenteraad is gestuurd.

De raad nam in september in overgrote meerderheid een motie aan om niet langer te wachten op de vaststelling van landelijk beleid met betrekking tot lachgas. Initiatiefnemer Westland Verstandig wilde daar niet op wachten, ook al omdat in veel buurgemeenten inmiddels een verbod is. Den Haag, Leiden, Rijswijk, Delft, Gouda, de Krimpenerwaard en Alphen aan den Rijn gingen al voor, net als buurgemeente Midden-Delfland.

Geluidsoverlast
Op basis van een rapportage over overlast op het water had de politie gevraagd het artikel in de APV over ‘overlast op vaarwegen’ aan te scherpen. De aanscherping houdt in dat het college gebieden kan aanwijzen waar het verboden is op vaartuigen elektronisch versterkte muziek ten gehore te brengen.

Het afgelopen jaar heeft de politie op bureau Westland meer dan 100 meldingen ontvangen (op een apart e-mailadres) van overlast op het water. Ook zijn via de andere politiekanalen (0900-8844 en 112) meldingen hieromtrent binnen gekomen. “Deze meldingen hebben voor het overgrote deel betrekking op de erg harde muziek die ten gehore wordt gebracht vanaf de zogenaamde Westlanders (platbodems/schuiten). Grote groepen jeugdigen die, in veel gevallen ook onder invloed van alcohol, met een trage gang over de Westlandse vaarwegen varen”, aldus het college.
“Er is sprake van grove geluidsoverlast die minutenlang, zowel overdag als in de nachtelijke uren, in de woonomgeving dreunt. De praktijk leert dat het huidige artikel over overlast op de vaarwegen leidt tot discussie over de mate van overlast. Het invoegen van een nieuw specifiek lid in het bestaande artikel neemt deze discussie weg en zal moeten leiden tot minder overlast op het water”, luidt de verklaring.

In artikel 5:31a ‘Overlast vaarwegen’ wordt het college de bevoegdheid geboden gebieden aan te wijzen waar het verboden is op vaartuigen, ter voorkoming van (geluids)overlast, elektronisch versterkte muziek ten gehore te brengen.

De voorstellen komen op 13 januari aan de orde in een commissievergadering van de gemeenteraad. Normaal gesproken volgt dan de vaststelling van de APV in de raadsvergadering op 25 januari.

https://archief.wos.nl/nieuwsarchief/bericht/20210921-lachgasverbod-komt-ook-in-westland

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland