Archief
Provincie Zuid-Holland / www.dezandmotor.nl

Provincie Zuid-Holland / www.dezandmotor.nl

Voorlopig geen extra maatregelen voor behouden van Zandmotor-lagune

Provincie Zuid-Holland gaat voorlopig geen extra maatregelen nemen om de lagune bij de Zandmotor te behouden.

In een verkennend onderzoek naar het recreatieve gebruik van de Zandmotor blijkt dat de plas nog zeker vijf jaar blijft bestaan zonder ingrijpen, tenzij de kustlijn wordt getroffen door een zware storm. Wel zal de lagune steeds kleiner worden.

Vooral kitesurfers maken gretig gebruik van de plas water bij het kunstmatige stuk kust. Daarom is onderzocht welke mogelijkheden er voor hen zijn. Maar, nu maatregelen treffen is volgens de onderzoekers niet wenselijk. "Ingrijpen in de lagune is een kostbare investering, met het risico dat een grote storm deze investering teniet doet. Daarom is besloten om nu geen maatregelen te treffen in de lagune, maar de ontwikkeling van de lagune komende jaren in beeld te houden", is te lezen in een brief aan de Provinciale Staten.

Waar de komende paar jaar wel extra subsidiegeld naartoe gaat is de alarmploeg van de reddingsbrigade. Die bleek na gesprekken 'een essentieel onderdeel om te behouden' te zijn. Over de precieze invulling van de subsidie wordt nog gesproken.

Eerder maakte de WOS deze uitlegvideo over het tienjarige bestaan van de Zandmotor