Archief
Google Streetview

'Terecht parkeerverbod in Harnaschpolder'

De gemeente Midden-Delfland heeft in 2019 'in alle redelijkheid' een parkeerverbod ingesteld in de Harnaschpolder in Den Hoorn.

Dat schrijft de Raad van State in een uitspraak die vandaag is gepubliceerd. Het parkeerverbod werd ingesteld, omdat steeds meer bedrijven en bezoekers hun auto's en busjes op het trottoir parkeerden. Dit zorgt ervoor dat voetgangers amper ruimte hebben om te lopen. Daarnaast blokkeren de voertuigen ook het zicht op de rijbaan voor uitrijdend verkeer, in hoeken, bochten en kruispunten en het onderling zicht van weggebruikers. Het parkeerverbod was een advies van het bedrijvenschap Harnaschpolder.

Vastgoedverhuurder Gaia Westland en het aan de Vrij-Harnasch gevestigde bedrijf Van der Hoeven Horticultural Projects zijn het hier echter niet mee eens en gingen in beroep. Volgens hen onderscheidt de Vrij-Harnasch zich van de andere wegen in de Harnaschpolder, omdat er geen trottoir is en er al sinds 2011 gebruik wordt gemaakt van een strook om te parkeren. En op de strook geparkeerde voertuigen zouden het zicht niet blokkeren.

De Haagse rechtbank wees dat eerder al af en nu doet ook de Raad van State dat. De hoogste bestuursrechter stelt dat als bepaalde wegen worden uitgezonderd van het parkeerverbod, dit leidt tot een hogere parkeerdruk daar. "Met nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid in die gebieden."

Parkeren op eigen terrein

Uitgangspunt in het bestemmingsplan Harnaschpolder Zuid uit 2017 is bovendien dat bedrijven die zich daar vestigen, zorgen voor parkeergelegenheid op eigen terrein. Een aantal bedrijven dat zich daarvoor heeft gevestigd, beschikt echter niet over voldoende parkeerruimte. Voor hen - en voor eventuele bezoekers - is aan de rand van het bedrijventerrein een groot, extra parkeerterrein gecreëerd. Volgens Gaia wordt dit terrein echter 'door geen enkel' bedrijf gebruikt.

Parkeerterrein Harnaschpolder Google Streetview