Archief
Archief WOS

Delfland op zoek naar alternatieven voor beoogde calamiteitenbergingen

Het hoogheemraadschap van Delfland gaat op zoek naar alternatieve oplossingen voor de onhaalbare geachte extra calamiteitenbergingen in Westland.

De aanleg van die bergingen - aan de Galgeweg (Olsthoorn Ranch) in Naaldwijk en aan de Van Elswijkbaan bij Poeldijk - blijkt zeer duur uit te pakken. Bovendien is dat niet eens zonder risico's, omdat er ter plaatse geen afsluitende laag in de grond zit en onzeker is hoe lang een soort zeil intact blijft.

De uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek zijn dinsdagavond besproken in een commissievergadering van het hoogheemraadschap. Vrijwel alle fracties zien uitvoering van de oorspronkelijke plannen niet zitten.

Gezamenlijk project
De ontwikkeling van deze calamiteitenbergingen is een gezamenlijk project van Delfland en de gemeente Westland. Tot voor kort was het nog de bedoeling om in december knopen door te hakken in de Verenigde Vergadering van Delfland en in de gemeenteraad van Westland. Die beslissing is in elk geval ruimschoots over de jaarwisseling heen getild. Het dagelijks bestuur van Delfland wil in maart "met een goed voorstel komen", zei hoogheemraad Manita Koop. Zij vroeg de fracties om suggesties mee te geven.

Eerder al suggereerde de Algemene Waterschaps Partij om bestaande sloten te verbreden. De verkregen extra kubieke meters zouden ook erg welkom zijn voor de waterrecreatie. William Anker (CU-SGP) stelde voor dat er nader gekeken wordt naar kansen in het project Rainlevelr en ook naar de mogelijkheden van waterkelders onder kassen en woonblokken.

Meerdere fracties willen dat eerst nog eens het gehele waterafvoersysteem in de regio onder de loep wordt genomen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland