Archief
Avrotros

Westlander te zien in nieuwe seizoen 'Kamp van Koningsbrugge'

Westlander Omar Malekbaba is begin volgend jaar te zien in het nieuwe seizoen van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge.

Dat is een programma van Avrotros, waarbij vijftien gewone burgers de opleiding tot commando bij de special forces volgen. Een van die gewone burgers is de 27-jarige wedstrijdvechter uit 's-Gravenzande. "Om de positie te halen waar ik nu ben moet je best wel ver boven de rest zijn, fysiek en mentaal", vertelt hij.

Toch is het testen van die psychische en lichamelijke capaciteiten niet de enige reden waarom de 's-Gravenzander meedoet. Hij werd namelijk geboren in Afghanistan, waar hij tijdens de oorlog in de jaren '90 op jonge leeftijd met zijn ouders vandaan is gevlucht.

"Mijn vader en oom stonden in de frontlinie van die oorlog", weet hij. "Die hebben heel veel pijn en leed moeten meemaken. Ze hebben familieleden, vrienden en kennissen verloren." En dat leed is wat de 's-Gravenzander heeft aangezet om mee te doen aan het programma.

In de woonkamer van Omars ouders hangt ook nog een foto van de twee soldaten, van toen zijn vader ongeveer dezelfde leeftijd had als Omar nu. Als eerbetoon aan zijn oom, die tijdens de oorlog is gesneuveld. "Die foto doet veel met me", zegt hij. "Ik heb mijn oom niet gekend, maar als ik van familieleden hoor wat voor oom het was en wat hij heeft moeten doorstaan, is het bruut. Zeker nu ik Kamp van Koningsbrugge heb meegemaakt en ik het een klein beetje kon proeven. Respect."

Omar is vanaf 6 januari terug te zien in het programma. Kamp van Koningsbrugge wordt dan elke donderdag om 20.35 uitgezonden op NPO 1.