Archief
WOS

WOS

Er is weer leven in water bij Noort Bonnen

De waterkwaliteit bij volkstuinvereniging De Noort Bonnen in Hoek van Holland is het afgelopen half jaar enorm verbeterd. Er zwemmen zelfs weer vissen in.

Door gebrek aan doorstroming, bladval en incidentele riooloverstorten was de waterkwaliteit bij het volkstuinencomplex niet goed. De afgelopen jaren werden diverse maatregelen genomen, zoals aanpassing van het rioolstelsel en extra baggeren, maar dat had weinig effect. In april is daarom besloten om een nieuwe innovatie toe te passen: de WaterQi.

WaterQi is een apparaat dat kleine belletjes zuurstof in het water brengt. De bacteriën in het water gebruiken die zuurstof bij het opruimen van organisch afval. Afvalstoffen die bij hierbij vrijkomen, worden opgevangen. Ook blijft er zuurstof over voor waterplanten en -dieren. In de WaterQi zit een pomp, die ervoor zorgt dat het water in beweging komt en het zuurstofrijke water verder wordt verspreid.

Dat bleek resultaat op te leveren. "We zagen al heel snel dat het water, dat eerst vies en vettig was, vrij snel helder werd. We konden de waterbodem weer zien", weet ecoloog Joep de Koning van het Hoogheemraadschap van Delfland. "En het kwam vol met leven te zitten. We zagen heel veel watervlooien en later ook vissen die een kijkje kwamen nemen. Er gebeurde van alles in het water. Door alleen maar het toevoegen van die kleine zuurstofbelletjes zag je dat die hele waterecologie zich begon te ontwikkelen."

Deze week werd duidelijk dat de inzet van de WaterQi is genomineerd voor de waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen. Op 2 december wordt duidelijk of Delfland die prijs ook daadwerkelijk wint.

Maarten Stolk sprak tijdens Maarten in de Middag met Joep de Koning: