Archief
WOS

WOS

Westlandse raad stemt tegen bomenregister

De Westlandse gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen een bomenregister, nadat wethouder Leen Snijders duidelijkheid gaf over het aantal bomen.

De wethouder deed eerder 152 dagen over de beantwoording van vragen van D66 over hoeveel bomen er zijn gekapt en teruggeplant. In de gemeenteraad zei hij dinsdagavond dat hij een bomenregister onnodig vindt, omdat hij met een druk op de knop de cijfers boven tafel kan krijgen. Die cijfers hadden de raadsleden in een overleg achter gesloten deuren eerder ook al toegelicht gekregen. In totaal staan er 47.345 bomen in de gemeente Westland.

Benjamin Hofland van D66 had om een bomenregister gevraagd. Hij wil dat de gemeente de balans bijhoudt van het aantal gekapte bomen tegenover het aantal nieuw geplante bomen. Volgens de wethouder is dat niet nodig omdat hij zo een uitdraai kan maken.

Waarom die cijfers eerder niet voorhanden waren, kon hij niet zeggen. Wel had hij nu de cijfers paraat: sinds 2014 zijn er 3596 bomen gekapt, maar netto zijn er 7058 bomen bijgekomen. Dat wil zeggen dat er in de afgelopen zeven jaar 10.654 bomen zijn geplant. Voor elke gekapte boom kwam er een terug en daarbij zijn er nog 7058 extra geplant. "Dus wie zegt dat Westland niet vergroent, heeft ongelijk", zegt Snijders. Volgens Hofland gaat het bij die vergroening niet alleen om bomen, maar ook om CO2-waarden, bijvoorbeeld.

Een plan van D66 om de boom te behouden op het terrein in Naaldwijk waar ooit de Harmonie stond, haalde ook geen meerderheid. CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer opperde wel dat er misschien bankjes konden komen ter nagedachtenis 'aan de boom die zo veel heeft gezien'.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland