Archief

Minder arbeidsmigranten in de kas door torenhoge gasprijzen

Nu de gascrisis in veel Westlandse kassen voelbaar is, loopt het aantal aanvragen voor arbeidsmigranten bij uitzendbureaus fors terug.

"Kwekers verlagen hun productie of stoppen helemaal", legt directeur Rita Kostwinder van uitzendbureau NL Jobs uit. "Daardoor hebben ze echt veel minder arbeidsmigranten nodig."

Kwekers van bloemen, planten en groenten in de glastuinbouw worden vooralsnog het hardste getroffen door de enorme prijsstijging van gas en elektriciteit. De kostprijs, die voor een groot deel wordt bepaald door de gasprijs, is zó hoog geworden dat hun opbrengst daar nooit tegen kan opboksen. "Als gevolg daarvan halen kwekers hun kassen leeg of ze zetten minder lampen aan", aldus Kostwinder. "We merken sinds vorige week dat het aantal aanvragen met bijna een vijfde is teruggelopen."

Op dit moment zorgt dat nog niet voor grote problemen in de uitzendbranche. "De afgelopen vijf jaar zijn we juist alleen maar gegroeid in de aanvragen en ontstonden er soms tekorten aan arbeidsmigranten, onder andere vanwege gelijke kansen in het eigen land." Doordat het aantal aanvragen nu terugloopt, verwacht de directeur dat de vraag en het aanbod gelijk komen te staan.

Herplaatsen in andere branche

Ook bij uitzendbureau Tradiro zijn het onzekere tijden. "We zijn ons er wel degelijk van bewust dat we de komende tijd een stuk minder werk gaan krijgen", aldus Christa Stam. "De geluiden dat kwekers hun belichting uit gaan doen, horen we steeds vaker. Op dit moment valt het nog mee met het aantal aanvragen dat terugloopt bij ons, maar dat komt denk ik vooral omdat we er net middenin zitten."

Kostwinder verwacht niet dat het aantal aanvragen nog verder afneemt. "Ik denk dat we de piek in de gascrisis wel zo'n beetje bereikt hebben. Arbeidsmigranten die op dit moment werken in een kas waar de productie helemaal gestopt is, hoeven vooralsnog ook niet terug naar hun thuisland. "Gelukkig kunnen we toe nu toe al onze mensen herplaatsen, maar wel in een andere branche dan de tuinbouw."