Archief
Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland

Gemeente verbaasd over beweerde slachting onder rugstreeppadden

De gemeente Westland is zeer verbaasd over de veronderstelde slachting onder rugstreeppadden in Westmade Noord bij Monster.

Het waren de Belangengroep Westmade Noord en milieuorganisatie Natuurlijk Delfland die afgelopen zondag in een persbericht spraken van een massaslachting onder rugstreeppadden op het toekomstige bouwterrein tussen Monster en Loosduinen. Er zouden minimaal tientallen rugstreeppadden het loodje hebben gelegd, zo was het verhaal.

De gemeente Westland stelt: "Bij de ontwikkeling van Westmade Noord door Ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom (OBWZ) wordt gewerkt conform de gedragscode (Natuur). Dit betekent dat alvorens werkzaamheden plaatsvinden er een terreincheck wordt gedaan op beschermde soorten."

De gemeente vervolgt: "Een ecoloog van het ecologisch onderzoeksbureau Aqua-Terra Nova is bij het project betrokken. Voor aanvang van de werkzaamheden is er onderzoek gedaan door het bureau en zijn geen padden aangetroffen. Vervolgens heeft het bureau een protocol opgesteld. Met dit protocol is gewerkt nadat de ecoloog het werkterrein half mei heeft vrijgegeven."

Er werden op het terrein diverse maatregelen getroffen. Zo zijn er paddenschermen en paddengoten geplaatst. In deze schermen en goten zijn opnieuw geen padden aangetroffen. De gedragscode is doorgenomen met de mensen die ter plekke werken en er hangt daar informatie (zie onderstaande tekst plus afbeeldingen). "Dagelijks vindt er een check plaats. Mocht een pad worden aangetroffen, dan wordt conform de Wet Natuurbescherming gehandeld", aldus de gemeente.

Verder zegt Westland dat er naar aanleiding van berichten van Natuurlijk Delfland en de bewonersgroep door een onafhankelijk bureau onderzoek in het gebied is uitgevoerd. "Opnieuw zijn er geen padden aangetroffen (of dode dieren) en is geconstateerd dat OWBZ conform wet- en regelgeving handelt", verklaart de gemeente.

Voorzitter van Natuurlijk Delfland Geert van Poelgeest geeft zijn mening over reactie van de gemeente Westland