Archief
WOS

Herinneringen aan 10 mei 1940: Britse bommenwerper stort neer in het Westland

Op 10 mei 1940 stort een Britse bommenwerper neer tussen Wateringen en Loosduinen op een druivenkas, in de buurt van de Uithofslaan. Een terugblik op die gebeurtenis van 81 jaar geleden.

De Duitse strijdkrachten proberen tijdens de meidagen van de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse regering en de koningin in Den Haag gevangen te nemen. Om dit plan uit te voeren, droppen zij parachutisten bij de vliegvelden Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg. De Nederlandse legerleiding roept daarop de hulp in van de Britten die bommenwerpers sturen.

De oorlog is de jonge piloten niet vergevingsgezind. Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum, vertelt: "Er zijn op 10 mei drie Britse Bristol Blenheim bommenwerpers afgeknald. En eentje stortte hier neer in het Westland. De bemanning kwam daarbij om het leven."

Tekst gaat verder onder de foto.

Opgravingen in 2007. Gemma van Winden-Tetterroo

In 2007 worden de wrakstukken van het vliegtuig ontdekt tijdens de bouw van nieuwe woningen. Uit de bodem komt de Britse kist naar boven, en daarmee ook de verhalen.

In de documentaire 'Herinneringen aan 10 mei 1940' spreekt de WOS met ooggetuige Aad Buijs, die destijds nog een tiener was. Ook komen Ton Immerzeel en Gemma van Winden-Tetteroo aan het woord. Van Winden-Tetteroo vergaarde landelijke bekendheid met de dagboekverhalen van haar vader, die in bijzonder goede staat zijn en lezen als een jongensboek.

Op de vliering van 'Groot Genoeg' aan de Woudseweg in Den Hoorn lagen de oorlogsdagboeken van Kees Tetteroo. WOS