Archief
WOS

21 Westlanders krijgen koninklijke onderscheiding

Ter gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander hebben 21 Westlanders vandaag een koninklijke onderscheiding gekregen.

Burgemeester Bouke Arends maakte met een oranje Volkswagenbus een rondrit door de gemeente om de versierselen langs te brengen.

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd:

Hen Berendse uit Wateringen voor zijn jarenlange inzet op cultureel, sportief en maatschappelijk gebied in Westland, met name in Kwintsheul. Zo is hij in diverse funsties actief bij voetbalvereniging
Quintus. Verder zit hij in het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Boerenkapel De Jolige Toetsers en is betrokken bij muziekvereniging St. Gregorius en bij het overkoepelend orgaan van Westlandse muziekverenigingen. Hij is mantelzorger en maakt deel uit van de patiëntenraad Craayenburch.

Netty Blansjaar-Weerheijm en Leon Blansjaar uit Wateringen bieden sinds 1985 pleegzorg aan in totaal 18 kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het betreft crisisopvang en kort- en langdurende bijzondere opvang, variërend van enkele weken tot vele jaren. Daarnaast is mevrouw Blansjaar organist, sinds 1992 bij Woonzorgcentrum De Mantel in Voorburg en sinds 1997 bij de oecumenische dienst in het HagaZiekenhuis.

Frans Boers uit Monster is sinds 1970 penningmeester en jeugdleider bij de Monsterse Damvereniging. Daarnaast ontwikkelt hij lesmateriaal voor de jeugdleden en weet hij de jeugd in de regio te enthousiasmeren voor de damsport. Decorandus weet damtalent te ontdekken, waardoor op dit moment meerdere jeugdleden op nationaal niveau spelen, deelnemen aan het NK en naar internationale toernooien worden afgevaardigd.

Jeannine Engels uit Monster heeft zich van 1980 tot 1990 ingezet als secretaris van de Vereniging Openbaar Onderwijs in haar woonplaats. Zij was politiek actief van 1990 tot 2000 als raadslid in de voormalige gemeente Monster. Van 1995 tot 2012 was zij lid van de commissie Toezicht Politiecellen Haaglanden. Van 1997 tot 2004 was mevrouw Engels vrijwilliger bij de Stichting Vluchtelingenwerk Monster. Ook is ze jarenlang actief geweest in het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland en bij de Stichting Vrienden van Molen De Vier Winden. Momenteel is ze portefeuillehouder voor Westland bij de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag en omstreken en is ze actief bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging en bij de werkgroep Bescherm de Westlandse Kust van het Samenwerkingsverband Platform Natuur-Westland.

Leo Groenewegen uit De Lier is sinds 1970 penningmeester van kerkkoor Cantemus Domino en vrijwilliger bij de St. Adrianusparochie in Naaldwijk. Hij zit in de organisatie van de jaarlijkse uitgaansdag en de jaarlijkse kaartavond van het koor en sinds 1989 zit in de organisatie van de Oogstdankdag van de parochie. Daarnaast zet hij zich sinds 1994 in als clubscheidsrechter bij voetbalwedstrijden voor voetbalvereniging Westlandia.

Claire de Groot-Heppe uit Poeldijk heeft zich sinds 2000 ingezet ten bate van de samenleving, in het bijzonder voor de kern Poeldijk. Zo was ze gastvrouw en publieksbegeleider bij het educatief centrum Dario Fo. Ook heeft ze zich wekelijks ingezet voor de ouderen in Poeldijk, als kokkin hen die nog zelfstandig wonen. Verder is ze vrijwilliger bij zorgorganisatie Pieter van Foreest voor de Terwebloems. Ook is zij sinds 2006 actief voor de bezoekersdienst van de Zonnebloem, afdeling Poeldijk, als gastvrouw en voor het bezoekwerk.

Jenne de Haan uit Monster is onderscheiden voor zijn werk bij de Protestantse Kerk Naaldwijk als pastoraal werker en in latere jaren als lid van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente in Monster. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Protestants Christelijke Ouderenhuisvesting. Deze stichting heeft 40 wooneenheden in beheer, genaamd De Amandelgaarde. Decorandus begeleidde hij als lid van de renovatiecommissie de renovatie van 24 woningen.

Leo de Haan uit Monster is sinds 1978 vrijwilliger bij FC 's-Gravenzande. Hij was bestuurslid bij de 's-Gravenzandse Sportvereniging en begeleidde de fusie tussen de twee plaatselijke voetbalverenigingen, waarna hij bestuurslid bleef bij de fusievereniging. Hij is sinds 2014 toernooidirecteur van het Boal International Tournament, een jeugdtoernooi waaraan
jaarlijks 16 teams uit verschillende continenten deelnemen. Ook zet hij zich in voor de businessclub Business2Gether.

Hans Heemskerk uit De Lier is sinds 1954 onafgebroken vrijwillig actief. De inzet betreft zowel bestuurlijke functies als regulier vrijwilligerswerk in en buiten Westland. Sinds 1982 is hij actief voor de Lierse gemeenschap als vrijwilliger bij de Parochie H.H. Martelaren van Gorcum in verschillende functies. Daarnaast was hij lid van het lekenvoorgangersgilde en nog steeds organiseert betrokkene kerkveilingen, kaartavonden en kerkrondleidingen. Van 1995 tot 2014 was bestuurslid van het Comité 4 mei De Lier. Verder was hij actief voor de provinciale afdeling Zuid-Holland van de Zonnebloem als bestuurslid en vrijwilliger. Ook zette hij zich in voor de activiteiten van plaatselijke afdelingen, zoals de activiteiten bij het Varend Corso Westland.

Hans van der Hoeven uit ’s-Gravenzande is sinds 2003 actief als vrijwilliger bij de klussendienst en vervoersdienst van Vitis Welzijn. In 2013 werd hij tevens lid van de vrijwilligersraad van Vitis Welzijn en vanaf 2019 voorzitter. Van 2006 tot 2010 was hij betrokken als oprichter en vrijwilliger bij kringloopwinkel De Recycling en later kringloopwinkel Re-Sell. In 2008 werd hij medeoprichter en daarna bestuurslid en vanaf 2016 voorzitter van het bestuur van Serviceflat Het Oude Land (8 wooneenheden. Sinds 2010 is hij klusvrijwilliger bij Stichting Doel en repareert hij meubels.

Jeanne Hoogervorst-Middelburg uit Wateringen is onderscheiden voor haar vrijwilligerswerk bij omnivereniging Velo van 1969 tot 1990. Als gastvrouw stond zij in het weekend in de keuken, de bar en de snoephoek. Daarnaast zette zij zich in bij de schoonmaak. Sinds 2001 is ze gastvrouw bij Vitis Welzijn. Tweemaal per week serveert zij de koffie in en zet zij zich in als gastvrouw in de gezamenlijke ruimte van Terra Nova.

Mariëtte Koppert-Verschoore uit Poeldijk is haar vrijwillige inzet in 1971 begonnen als gastgezin voor buitenlandse koren tijdens kooruitwisselingsprojecten en festivals. Daarnaast heeft ze zich bestuurlijk ingezet voor het katholiek basisonderwijs in Poeldijk. Sinds 1983 is zij ook actief voor de RKH Bartholomeusparochie, onder andere als voorzitter van de parochieraad en nu regelmatig als lectrice. In de jaren 2001 tot en met 2016 organiseerde ze het Poeluks Dictee tijdens de Feestweek Rondje Poeldijk. Verder is ze actief bij De Zonnebloem en heeft ze zich ingezet voor het cultureel
erfgoed van Westland, de druiventeelt, als gastvrouw van bezoekerscentrum de Westlandse Druif.

Ben van Lier uit Poeldijk is ruim 20 jaar actief als veelzijdig vrijwilliger voor de Haagse Modelboot Club en haar 80 leden. Hij is de motor achter deze vereniging en stelt de leden in staat op een verantwoorde manier gebruik te maken van de accommodatie. Sinds 2003 is hij intensief mantelzorger voor een tante en andere oudere familieleden. Sinds 2000 is Van Lier vrijwilliger bij Snoek Promo Poeldijk, waar hij zich inzet als bezorger en hand- en spandiensten levert.

Piet Pool uit Wateringen heeft zich sinds 1989 in diverse (bestuurs)functies onafgebroken ingezet voor de Fietstourclub Westland, onder andere als secretaris, ledenadministrateur, redacteur en organisator van toertochten en wekelijkse fietstochten voor leden ouder dan 55. Gedurende 14 jaar (2002-2016) was hij vrijwilliger bij de St. Jozefbasisschool in Wateringen. Verder was hij jarenlang actief bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), verzorgde hij computerles aan ouderen bij de Stichting Vrienden Ouderen Wateringen en Kwintsheul, is hij actief bij de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Wateringen en is hij medewerker groen en algemeen onderhoud bij de Stichting Waterman Natuurlijk.

Aad Poot uit De Lier was raadslid voor het CDA in de voormalige gemeente De Lier en heeft van 1995 tot 2005 verschillende functies bekleed als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente De Lier. Bij het Rode Kruis in De Lier heeft hij zich 16 jaar lang ingezet als veelzijdig vrijwilliger in diverse functies, waaronder die van voorzitter. Sinds 1999 zet hij zich in bij het woonzorgcentrum De Triangel en is hij sinds 2006 organist bij het Reinier de Graaf Gasthuis tijdens de kerkvieringen.

Geert Jan Scholtens uit ’s-Gravenzande is onderscheiden voor zijn inzet gedurende 33 jaar voor de voetbalsport in zijn woonplaats. Verschillende functies zijn de revue gepasseerd: elftalleider (1988-2005), wedstrijdsecretaris (1990-2007), jeugdbestuurslid (1995-2001) en bestuurslid wedstrijdzaken (2001-2007). Sinds 2007 is hij coördinatorwedstrijd- en scheidsrechterszaken en is hij de kartrekker van het bedrijventoernooi. Verder heeft hij zich jaren bestuurlijk ingezet voor Stichting Openbaar Onderwijs in Westland en was hij politiek actief voor de VVD in de voormalige gemeente 's-Gravenzande.

Loes Scholtes-Goemans uit Kwintsheul is sinds 2003 actief als vrijwilliger voor verschillende Westlandse organisaties. Zo is zij betrokken bij de Katholieke Bond voor Ouderen in Kwintsheul, is ze contactpersoon voor de woningbouw in Kwintsheul en als vrijwilliger van het eerste uur actief bij SeniorWebWestland. Tot 2014 heeft zij diverse cursussen verzorgd en ondersteuning geboden aan de senioren op onder andere de leslocatie Bibliotheek Het Venster in Naaldwijk. Ook was ze een aantal jaren bestuurslid van Stichting Dorpshuis Kastanjehof.

Martin Vierbergen uit Kwintheul krijgt een lintje voor zijn inzet sinds 1998 bij muziekvereniging St. Gregorius. Tot 2009 was hij penningmeester en sindsdien algemeen bestuurslid. Hij breidde het instrumentarium uit en coördineerde de verbouwing van het verenigingsgebouw en de latere verhuizing naar een nieuwe locatie. Hij is voorzitter van de slagwerkgroep en heeft zich buitengewoon ingezet om de slagwerkgroep om te vormen naar een percussiegroep. Ook is hij muziekdocent voor de jeugd.

Theo Vrij uit Monster is sinds 1985 vrijwillig actief voor de Hervormde Gemeente Monster als kerkvoogd en als lid van het College van Kerkrentmeesters. Vanaf 2004 verzorgt hij de financiële administratie van de diaconie. Ook vervulde hij een bestuurlijke functie bij gebouw De Haven, een kerkzaal die hoort bij de Hervormde Gemeente Monster. Sinds 2012 zet de heer Vrij zich bestuurlijk in voor de Stichting Protestants Christelijke Ouderenhuisvesting. Deze stichting heeft 40 wooneenheden in beheer, genaamd De Amandelgaarde.

André van Wingerden uit Poeldijk zet zich al sinds 1987 onafgebroken in voor Voetbalvereniging Verburch. Als lid van het jeugdbestuur organiseert de heer Van Wingerden de faciliteiten (trainers, leiders, trainingsfaciliteiten en wedstrijdvelden), maar ook nevenactiviteiten voor de jeugdige spelers, zoals jeugdkampen en het jubileumtoernooi. Sinds 1999 is hij ook wedstrijdsecretaris en contactpersoon voor de KNVB voor junioren- en damesvoetbal Verburch. Verder verzorgt hij de keuring van de velden en organiseert hij mede de evenementen en fondsenwervende
activiteiten.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland