Archief
Thierry Schut

Vier genomineerden WestlandHart bekend

De vier genomineerden voor de jaarlijkse vrijwilligersprijs WestlandHart zijn bekend.

De vier genomineerden zijn: De Vereeniging, Fietsen voor m'n eten, Stichting School’s cool Westland en Stichting Cleanup Team Westland. Er zijn twee prijzen te verdelen: een jury- en een publieksprijs. Die worden begin juni uitgereikt. De vier organisaties krijgen bovendien allemaal een bedrag van 2.500 euro.

De Vereniging biedt wekelijks ontmoetingsplekken voor zelfstandig wonende senioren op 9 locaties in 7 kernen van Westland. Deelnemers gaan er met elkaar op uit, zijn samen actief bezig met dingen die ze leuk vinden. Toen de groepen door de coronamaatregelen moesten stoppen, is een alternatief programma bedacht: er werd gebeld en er werden kaartjes gestuurd, Vereenigingkranten rondgebracht en pakketjes thuisbezorgd.

'Fietsen voor m'n eten' maakt zichtbaar waar je in Westland en omgeving eten kunt kopen bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Dat wordt gedaan met een Facebookgroep en een website. Op de kaart staan inmiddels al meer dan 300 adressen.

Stichting School’s cool Westland geeft al tien jaar aan kinderen die dat door omstandigheden goed kunnen gebruiken een steun in de rug bij de overstap van basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Het gaat om jongeren in een kwetsbare thuissituatie en ook om kinderen met andere(leer)problemen, die bij de overstap naar het voorgezet onderwijs in de knel kunnen komen. Een mentor komt bij de jongeren thuis om ze te helpen.

Bij Stichting Cleanup Team Westland zijn ongeveer 70 vrijwilligers regelmatig bezig met het rapen van blikjes en kleine plastic flesjes in de buitenomgeving. Zij proberen andere mensen te overtuigen mee te doen aan een van de acties zoals 'Gewoon Doen, Het Westlands miljoen' waarbinnen ze 1.000.000 blikjes en PET-flesjes willen inzamelen en in drie zogeheten monostromen willen recyclen naar nieuwe producten. Iedereen die minimaal 300 stuks inlevert, krijgt een herbruikbare drinkfles cadeau.

Reportages

De WOS zendt de komende tijd reportages uit over de vier kanshebbers. In de uitzending van vanavond zijn School's Cool en 'Fietsen voor m'n eten' te zien. Op 3 mei komen de andere twee genomineerden aan bod. Na de tweede uitzending kan van 4 tot en met 30 mei worden gestemd voor de publieksprijs via Westlandhart.nl.

De gemeente Westland en Vitis Welzijn, de twee initiatiefnemers van de prijs, hopen de prijzen begin juni live te kunnen uitreiken. Dit is wel afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland