Archief
SignBiblio

SignBiblio

Aparte inzameling plastic in Westland begint komend najaar

De gemeente Westland gaat in september starten met het apart inzamelen van het zogeheten pbd-afval (plastic verpakkingen, blikken en drinkpakken).

De nieuwe werkwijze zal niet in de gehele gemeente in dezelfde week worden ingevoerd. Inzamelaar Renewi is nu aan het bekijken in welke kernen kan worden gestart. Voor het einde van dit jaar moet het overal in Westland van toepassing zijn.

Er waren drie inzamelmethodes voor pbd in beeld: een extra mini-container specifiek voor dat afval, het ophangen van afvalzakken aan (lantaarn)palen, en het plaatsen van verzamelbakken in de buurt. Uit een bewonerspeiling is geen favoriete inzamelmethode naar voren gekomen. Het toepassen van alle drie de vormen zou te veel gaan kosten en organisatorische problemen kunnen opleveren.

Twee mogelijkheden
Besloten is dat er binnen de bebouwde kom géén extra container voor het pbd-afval komt. Er resten dus twee mogelijkheden voor de bewoners. Ze kunnen ervoor kiezen de pbd-zakken om de twee weken op te hangen aan de nog aan te brengen ophangkronen op lantaarnpalen. De andere mogelijkheid is de zakken te werpen in verzamelbakken in de omgeving. De gemeente kent er nu 65, maar er worden waar nodig extra bovengrondse containers in de wijken geplaatst.

Overigens is de situatie in de buitengebieden anders. Daar is er in het derde kwartaal van vorig jaar een extra container voor het pbd-afval bij gekomen. Er komt voor bewoners in flats en andere gestapelde woningen geen verandering in de situatie met betrekking tot pbd-afval, omdat hun afval naar Alkmaar wordt afgevoerd, waar zogeheten nascheiding van het afval plaatsvindt.

Gratis zakken
Voor het thuis apart houden van pbd-afval kunnen de inwoners beschikken over speciale afvalzakken. Deze kunnen gratis worden meegenomen bij onder meer supermarkten. Zoals eerder is besloten, zal na de invoering van de aparte inzameling van het pbd-afval het legen van de grijze bakken één keer per drie weken worden. De gemeente Westland komt in de aanloop naar september met een uitgebreide voorlichtingscampagne.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland