Archief
Fred van der Ende

Westlands gemeentehuis kleurt oranje

Het gemeentehuis van Westland aan de Verdilaan in Naaldwijk wordt vanaf woensdag zestien dagen lang in oranje verlicht.

Dat wordt gedaan in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en de '16 Days of Activism against Genderbased Violence' (van 25 november tot 10 december), geïnitieerd door de Verenigde Naties. De kleur oranje staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.
Sinds 2014 is het oranje uitlichten van beeldbepalende plaatsen een onderdeel van 'Orange the World'. In dat jaar deden bijvoorbeeld Times Square, het Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee.

Het thema van Orange the World is dit jaar: 'Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd'. Wethouder Piet Vreugdenhil zegt daarover: "Er is nog altijd een enorm taboe op geweld tegen vrouwen en er is een hoge drempel om het te melden. Te veel vrouwen weten bovendien niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden, en of melden zin heeft. En in de coronatijd is geweld achter de voordeur, meer dan anders, onzichtbaar. Dat moeten we zien te doorbreken door het onderwerp zoveel mogelijk bespreekbaar te maken."

Naast de oranje schijnwerpers wordt bij het gemeentehuis en het gemeentekantoor aan de Laan van de Glazen Stad ook de Orange the World-vlag gehesen.

Jolanda Faber van Orange The World vertelt waarom er voor de kleur oranje is gekozen