Archief
WOS

WOS

Materiaalkeuze was funest voor Lijndraaiersbrug

De Lijndraaiersbrug in het centrum van Maassluis is halverwege mei naar beneden geklapt als gevolg van een verkeerde materiaalkeuze in een hydraulische cilinder.

Dat is vastgesteld tijdens technisch onderzoek, waarvan de uitkomsten inmiddels door het college van B en W naar de gemeenteraad zijn gestuurd.

Ongeveer drie jaar geleden is de Lijndraaiersbrug beweegbaar gemaakt. Hierbij is in een cilinder een ander type lager toegepast dan in het ontwerp stond. In theorie waren deze lagers uitwisselbaar, maar in de praktijk bleek dat elders in het mechanisme ook een aanpassing gemaakt had moeten worden. Zo hadden onder meer de borgring en de asborst vergroot moeten worden. De lagers van de bijbehorende fietsbruggen hebben het zelfde ontwerp; deze zullen ook aangepast worden.

Schade geraamd op een ton
Bij de renovatie van de brug in 2017 zijn minimaal zes partijen betrokken geweest: de fabrikant van het lager, de onderaannemer die de hydraulische installatie inclusief lagers geleverd heeft, een tekenbureau, de hoofdaannemer, een door de gemeente ingehuurde bestekvoorbereider/directievoerder en een projectleider van de gemeente. Hiernaast is de onderhoudsaannemer ook een partij. Op advies van verzekeringsdeskundige NODR zal de gemeente met al deze partijen gezamenlijk om tafel gaan zitten om te kijken of deze zaak in onderling overleg opgelost kan worden. De schade zal naar schatting ongeveer 100.000 euro bedragen.

Vaarfunctie
Voor het herstel van de vaarfunctie zal het wegverkeer een of twee dagen gestremd moeten worden. Het college van B en W schrijft: "Herstel van de zichtbare schade en controle van vitale delen op niet direct zichtbare schade zal nog enige tijd gaan duren; Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt. We hopen dat openstelling in de tweede helft van augustus mogelijk is. Dit hangt echter af van de capaciteit van de aannemer, de lever- en fabricagetijden van diverse onderdelen en of er bij de onderzoeken nog meer schade vastgesteld wordt."

Het brugdek van de Lijndraaiersbrug in het centrum van Maassluis kwam zaterdag 16 mei iets na 16.00 uur naar beneden zetten. De brug was even daarvoor open gegaan om vaarverkeer door te laten. Toen de brugwachters het dek weer wilden laten zakken, knapte een cilinder en viel het dek naar beneden, zo liet een van de brugwachters desgevraagd aan de WOS weten. Het vaarverkeer was net voorbij de brug, waardoor er niemand gewond is geraakt.

Een aantal dagen was de brug niet te gebruiken door gemotoriseerd verkeer, maar na een aantal dagen is dat verholpen. Vaarverkeer kan echter nog geen gebruik maken van de brug. Juist voor dat vaarverkeer werd de brug in 2017 gemotoriseerd, zodat men via de Monstersche Sluis ook in de haven van Maassluis kan komen. Vóór 2017 moest de brug geopend worden met behulp van een kraan.

Wethouder Fred Voskamp ligt het rapport toe bij Maarten in de Middag

Categorieen:
Nieuws Maassluis Politiek