Archief

Boren naar tweede aardwarmtebron Trias van start

Aan de Lange Broekweg in Naaldwijk is gestart met de boring naar de tweede aardwarmtebron. De grote boortoren is in de wijde omgeving te zien.

De toren boort naar aardwarmte op 2,3 kilometer diepte. Met de aardwarmte kunnen nog eens dertig tuinders duurzaam worden verwarmd en groeit het aantal gebruikers - met de eerste boring meegerekend - naar 56. Ook bijna 350 huizen in woonwijk Liermolen in De Lier worden mogelijk vanaf volgend jaar met aardwarmte verwarmd.

Bij Trias Westland wordt heet water opgepompt en met een warmtewisselaar overgedragen aan het warmtenet. Daarna gaat het door naar de tuinders en de woningen. Na gebruik keert het afgekoelde water weer terug de aarde in. De aardkern warmt het water dan weer op. Als alles goed blijft gaan, kan de tweede aardwarmtebron in het tweede kwartaal van volgend jaar in gebruik worden genomen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om met het Trias-project op vier kilometer diepte aardwarmte te winnen, maar dit bleek niet haalbaar. Een deel van de bij het project aangesloten tuinders heeft tot nu toe dan ook geen aardwarmte gekregen. Met deze tweede boring wordt aardwarmte toch voor alle betrokken bedrijven beschikbaar.