Archief
Juul Spierenburg

Juul Spierenburg

Ophef over snoeien bloeiende bomen en struiken

Met grof geschut wordt deze week het groen rondom het Dreespark in Naaldwijk onder handen genomen. Volgens de gemeente een 'inhaalslag van achterstallig onderhoud', volgens natuurliefhebbers 'een drama voor vogels en egels'.

De ronkende motoren en kettingzagen zijn al van een afstand te horen, maar wie dichterbij komt ziet dat het groenonderhoud wel heel fanatiek wordt aangepakt. Struikgewas, bomen en planten zijn tot enkelhoogte afgezaagd. Midden in het broedseizoen.

De gemeente Westland verdedigt de aanpak: "Het groen wordt zó gesnoeid, dat de 'wonden' binnen een paar maanden genezen", laat een woordvoerster weten. "Voor aanvang van het snoeiwerk voert de aannemer een quickscan uit en checkt of er vogelnesten en egels aanwezig zijn. Dat rapport gaat naar de gemeente Westland. En Westland voert steekproeven uit."

Aad van Uffelen van natuurorganisatie NatuurPunt Westland kan er met de pet niet bij. "Er moet onderhoud gepleegd worden, daar zijn wij het mee eens. Maar wat is goed onderhoud en wat is geen goed onderhoud? Daar verschillen wij van mening over."