Archief

'Geef naamloze brug een naam'

Al 45 jaar verbindt een houten brug het bedrijventerrein Bovendijk met de dorpskern van Kwintsheul. En al die tijd ontbreekt er een naam voor de verbinding over de Lange Watering. Daarom is Maria van Lieshout uit Wateringen op de barricade gaan staan, om de brug te vernoemen naar haar vriendin Lucia van der Goes. Het was tenslotte dankzij de inspanningen van Lucia, dat de brug er in 1970 kwam te liggen. Maar of er nu een 'Lucia van der Goes-brug komt'? Die kans is klein.

Op 15-jarige leeftijd is de Heulse Lucia veroordeeld tot de zeer drukke Heulbrug in het dorp. Ook vrachtwagenchauffeurs die op de groenteveiling moeten zijn, automobilisten en andere verkeersdeelnemers moeten gebruik maken van de Heulbrug, omdat dit de enige brug in het dorp is.

Buurtactie loopt storm

Daarom haalt tiener Van der Goes handtekeningen op in de buurt, want zij wil een veiligere verbinding in de Heul. De actie loopt storm en al snel wordt ze door toenmalig burgemeester Langemeijer op het gemeentehuis van Wateringen uitgenodigd, om de krabbels te overhandigen. Daarna gaat het snel. Het Hoogheemraadschap van Delfland en omliggende bedrijven staan gronden af, en in 1970 is de nieuwe fiets- en voetgangersverbinding over de Lange Watering een feit.

Toch ontbreekt er nog iets: een naam voor de brug. Niet alleen handig voor het uitzetten van fiets- en wandelroutes, maar het doet ook recht aan de inspanningen van de dan 15-jarige Lucia, meent haar vriendin Maria. De verbinding zou daarom 'Lucia van der Goes-brug' moeten heten, verklaart Maria. Lucia ziet dat ook wel zitten, maar dat blijkt lastiger dan gedacht.

Straatnamencommissie reageert

De straatnamencommissie van de gemeente Westland laat namelijk weten, dat straten, pleinen en bruggen alleen naar een persoon vernoemd kunnen worden, als hij of zij minimaal 10 jaar overleden is. "Dit is vastgesteld beleid", laat de commissie weten. En dus blijft het voorlopig maar bij de naamloze Heulse brug. Helaas, pindakaas.