Archief

Voorlezen over vulkanen en verstoppende muisjes

Terwijl leraren door het hele land staken voor een beter cao en lagere werkdruk, zijn twee juffen in onze regio vrijdag bezig met hun boekpresentatie. Shirley van de Velde geeft les op de Montessorischool in Naaldwijk en presenteerde vrijdag haar eigen geschreven boek in de bibliotheek in Monster. Op diezelfde ochtend wordt er aan leerlingen van de Groene Oase in Maasland voorgelezen uit een boek, geïllustreerd door hun eigen juf Annelies van Buuren.

De Monsterse Van de Velde schreef een educatief boek: 'Vic de Vulkaan' over de werking van vulkanen. "Boeken over natuurverschijnselen voor peuters waren er eigenlijk nog niet, dus toen dacht ik: dan schrijf ik ze zelf wel." De juf kreeg haar boek voor het eerst te zien tijdens een boekstartochtend in de bieb in Monster, daar wordt voorgelezen en gezongen voor jonge kinderen.

In de toekomst komen er misschien wel meer boeken over natuurverschijnselen. "Ik denk bijvoorbeeld aan Wout de Wolk, over regen en de waterkringloop, of over tornado's. Natuur heeft wel mijn interesse."

Kinderboeken hebben ook duidelijke illustraties nodig. Daar weet Annelies van Buuren alles van af. 'Spelen en rijmen met muisje Jip en muisje Jap' is geschreven door Ineke Anker-Admiraal, en geïllustreerd door de Maaslandse. "Het moet aanspreken", weet Van Buuren. "Daarom probeer ik houdingen te tekenen die herkenbaar zijn voor de kinderen."

Het boek gaat over twee muisjes die zich steeds verstoppen en dan weer tevoorschijn komen. Het verhaal is in rijm geschreven en is met attributen na te spelen.

Voorleesboeken

Allebei de boekjes zijn gericht op jonge kinderen en zijn vooral bedoeld als voorleesboeken. De docenten zijn het erover eens dat voorlezen aan kinderen erg belangrijk is. "Het is erg belangrijk voor de taalontwikkeling. Maar kinderen kunnen er ook veel uithalen over taal, emotie en informatie", weet Van de Velde. "Het is ook belangrijk dat kinderen reageren en ontdekkend bezig zijn. Dan zijn ze bewust met taal bezig", vult Van Buuren aan.

Categorieen:
Monster Naaldwijk Cultuur