Archief
Omroep West

Omroep West

Geiten en schapen grazen onkruid weg in de duinen

Wie in de duinen van Kijkduin komt, heeft een grote kans om een kudde geiten en schapen uit Monster te zien grazen. De dieren zorgen ervoor dat het duinlandschap op een heel natuurlijk en dynamische manier beheerd wordt.

De geiten en schapen eten precies de juiste woekerende planten weg waardoor de wind de ruimte krijgt om duinzand te verplaatsen. Zo groeien de duinen mee met de stijgende zeespiegel.

De dieren worden begeleid door hulpherders van zorginstelling 's Heeren Loo in Monster. Melanie Rijssen (21) is een van de hulpherders. Ze heeft epilepsie en is zodoende bij de zorginstelling terechtgekomen."'Ik word er zo rustig en gelukkig van om met dieren te werken", zegt ze trots tegen mediapartner Omroep West. "Dat is toch een prachtig gezicht om die beesten zo te zien grazen." Ze heeft wel een waarschuwing voor hondenbezitters: "Als je gaat wandelen met je hond houd die dan wel aan lijn en voer de schapen en geiten niet bij. Er is meer dan genoeg eten voor hen in de duinen."



Woekerende duindoorns en duizendknoop


Er is bewust gekozen om geiten en schapen in te zetten want die zorgen voor de juiste taakverdeling, zegt beheerder Steven Vlaardingenbroek van de zorgboerderij bij 's Heeren Loo in Monster. "Zo eten de geiten de woekerende duindoorns, duizendknoop en het onkruid weg. De schapen komen er achteraan om het gras te eten. De afwisseling van kale en begroeide plekken maakt dat veel dierensoorten zich hier thuis voelen."

Maar Vlaardingenbroek waarschuwt ook: "Geef de dieren geen eten!" En let op met plasticafval. "Die beesten hebben vier magen, dus plastic moet dan door vier magen heen en dan wordt het een drama."

Betrouwbare werknemers

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft al goede ervaringen met het inzetten van geiten en schapen in het duingebied. 's-Gravenzande was de voorloper. Vanwege het succes daar is besloten de samenwerking uit te breiden. De geiten en schapen grazen voor onbepaalde tijd in Kijkduin.