Archief
de mannetjes ooievaar - foto Heleen Verduijn

de mannetjes ooievaar - foto Heleen Verduijn

Ooievaarsjongen van het Westerhonk zijn dood

Grote teleurstelling op het Westerhonk in Monster. De drie jongen van het ooievaarspaar hebben het niet overleefd. Ze zijn te laat geboren en kwamen precies in een periode terecht met warm weer. Daardoor was er te weinig voedsel te vinden.

Jonge ooievaars eten in hun eerste levensfase wormen en die zaten te diep in de grond. De jongen zijn begin deze maand overleden. Ecologisch medewerker van het Westerhonk, Steven Vlaardingerbroek, heeft het ooievaarspaar goed bestudeerd. Hij zag eind juni aan hun gedrag dat het niet goed ging op het nest. Een paar dagen bleken de jongen overleden.



De ooievaars behoren waarschijnlijk tot de populatie die al langer rond De Uithof in Den Haag leeft. Het zijn wilde dieren die niet zijn geringd. Het was de bedoeling om de jongen in deze periode te gaan ringen.

Het Westerhonk heeft drie ooievaarsnesten geplaatst: eentje op de kinderboerderij en twee op afgezaagde populieren, zo'n 12 meter hoog. Volgend jaar hoopt de ecoloog op een nieuwe kans. Ook hoopt hij dat de vogels eerder beginnen met eieren leggen en broeden, want dat deden ze dit jaar anderhalve maand te laat.

Categorieen:
Monster Algemeen