Archief

Kirsti uit Westland waakt vliegend over onze veiligheid

Wie een politiehelikopter ziet vliegen, heeft kans een regiogenoot achter de knuppel te zien. Kirsti uit Westland is vliegenier bij de luchtvaartpolitie en wordt regelmatig boven onze regio ingezet.

De politie in Nederland beschikt over negen helikopters, zes keer de EC-135 en drie exemplaren van de AW 139. Kirsti bestuurt de EC-135, de wit/blauwe heli met oranje strepen die meestal te zien is. "Wij zijn er ter ondersteuning van de regionale eenheden."

De politiehelikopter wordt voor een legio aan meldingen ingezet, bijvoorbeeld om foto's te maken van een verkeersongeval of om bezoekersstromen van massa-evenementen te monitoren. Maar ook voor zogeheten high impact crime. "Woningovervallen en woninginbraken. Daar waar de persoonlijke levenssfeer wordt aangetast", vertelt Kirsti.

Ook 's nachts. De bemanning van de helikopters op Schiphol is 24 uur per dag, zeven dagen per week inzetbaar. Onlangs hing een politiehelikoper drie kwartier boven 's-Gravenzande en Naaldwijk, terwijl de meeste mensen op bed lagen.

De politie begrijpt dat de burgers daar niet altijd even blij mee zijn. "Maar, wij hangen daar nooit langer dan strikt noodzakelijk. Als wij vinden dat de heli niks meer kan bijdragen aan eenheden op de grond, dan zijn wij onmiddelijk weg."



De politiehelikopter EC-135 ziet er ongeveer hetzelfde uit als de traumahelikopter, al valt het kleurverschil natuurlijk wel heel erg op. Maar er zijn meer veranderingen. Bekijk daarvoor de video onderaan dit artikel. Daar vind je ook het opstijgen van een politiehelikopter op Schiphol.