Archief

GBW: Schrap voorrangsregeling statushouders

De fractie van GemeenteBelang Westland wil dat statushouders (toegelaten vluchtelingen) geen voorrang meer krijgen op andere woningzoekenden bij het toewijzen van huurwoningen. GBW wil daarom de betreffende voorrangsbepaling in de Huisvestingsverordening van de gemeente Westland laten schrappen.

Hiermee haakt GBW in op het voorbeeld van andere gemeenten, waaronder Castricum, waar die gelijkheid bij woningtoewijzing al is vastgelegd. De fractie heeft donderdag schriftelijk gevraagd of het college van B en W nog voor de raadsvergadering van 6 november met een dienovereenkomstig voorstel wil komen.



Overigens hebben B en W al aangekondigd actie te ondernemen om te bereiken dat de gemeente Westland minder statushouders krijgt toegewezen dan het aantal dat normaal gesproken past bij haar inwonertal en daarom ook is opgelegd. Voor Westland zou een uitzondering moeten worden gemaakt, vooral vanwege het aantal te huisvesten arbeidsmigranten, vindt het college.

Er worden nu allerlei cijfers verzameld: feiten over onder meer de woningvoorraad, de zogeheten mutatiegraad en de wachttijden van diverse doelgroepen. Deze onderbouwing willen B en W gebruiken als basis voor het zogeheten toezichthoudergesprek met de provincie Zuid-Holland. "Dit combineren wij met een intensief lobbytraject (eventueel via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) om de Huisvestingswet te doen wijzigen", luidde het afgelopen maandag strijdvaardig.

GBW maakt hierbij de kanttekening dat het gaat om "een langdurig traject met een onzekere uitkomst".

Categorieen:
Westland Politiek