Archief

Video: achtervolger inbreker Hoek van Holland ziet zichzelf niet als held

De kans bestaat dat dankzij het gedurfde optreden van strandtenthouder Matthieu afgelopen ochtend, een einde komt aan een reeks inbraken bij strandpaviljoens in Hoek van Holland en Westland. De eigenaar van 2 Seasons Beach achtervolgde met succes een inbreker.

Het is 6.30 uur als Mattieu van den Assem een bakkie doet in zijn strandpaviljoen. Omdat er in zijn zaak gewerkt wordt aan het systeemplafond, is hij vroeg aanwezig om de aannemer te ontvangen. Tot hij naar links kijkt en de ochtend een bizarre wending krijgt. "Bij mijn buren (Zon en Zand, red.) zie ik een inbreker staan en ik ben er gelijk naartoe gelopen".

De inbreker heeft flink huisgehouden bij Zon en Zand. De deur aan de boulevardkant is geforceerd en zit vol braakschade. Op het keukenblad staat een grote kluis die de inbreker van boven heeft gehaald. "Ik kwam aanlopen en daar schrok hij van. Hij is naar buiten gesprint en ik ben er achteraan gegaan".

De inbreker kiest het strand als hazenpad, maar Mattieu weet hem op zijn blote voeten bij te houden. Aan de zijkant van Beachclub Royal vlucht de man de duinen in. Ondertussen heeft Matthieu al de politie aan zijn oor en geeft precies aan waar hij zich bevindt. De politie kon de inbreker vrij snel daarna oppakken.

De actie van Matthieu betekent wellicht een einde aan de vele inbraken langs de kust. Strandclubs in Hoek van Holland, 's-Gravenzande en Ter Heijde hebben de afgelopen weken een of meer inbrekers over de vloer gehad. Afgelopen nacht nog hadden de strandtenten BeachLine en Breez in 's-Gravenzande een inbreker over de vloer gehad en zijn zaken gestolen. Of het hier om dezelfde man gaat als in Hoek van Holland is niet bekend.

In Hoek van Holland alleen al was het de laatste tijd vijf keer raak, ook bij Matthieu zelf. "Vermoedelijk is deze verdachte bij mij op kantoor geweest", zegt Matthieu Hij heeft toen niks meegenomen omdat het alarm afging. "Maar bij andere collega's is er veel braakschade en zijn er kluizen weg.

Ziet Matthieu zich nu als held? "Nee, absoluut niet", zegt hij lachend. "Dit was een normale reactie".