Archief
WOS Media 1

WOS Media 1

CDA: gemeente moet sportclubs wijzen op subsidiepot

De gemeente Westland moet sportclubs wijzen op een subsidie van de rijksoverheid, waarmee zij kunnen investeren in hun accommodaties en/of voorzieningen. Dat stelt CDA-raadslid Janice de Jong. Er is per 1 januari van het volgend jaar 87 miljoen euro beschikbaar, maar voor de subsidiepot geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

De subsidie is een rechtstreeks gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, waardoor de btw-vrijstelling voor de sport fors wordt uitgebreid per 1-1-2019. Dat lijkt gunstig voor de sportclubs. Maar het blijkt dat btw-betalen veelal gunstiger is, omdat dit recht op aftrek van de omzetbelasting geeft. Het voordeel daarvan loopt in de duizenden euro's.

Omdat de rijksoverheid geen negatief gevolg van de Europese uitspraak wil, is naar alternatieven gezocht om verenigingen en lokale overheden te compenseren. Dat is de nieuwe subsidiepot geworden. Veel verenigingen zijn daarvan niet op de hoogte, aldus De Jong, en moet daarom onder de aandacht worden gebracht. Sportclubs kunnen natuurlijk ook nog voor 1 januari één of meer noodzakelijke investeringen doen, waarvoor de btw-aftrek nu nog kan worden toegepast.

Categorieen:
Westland Politiek