Archief

RockArt neemt tijd voor verhuizing naar Den Haag

De verhuizing van Nationaal Popmuseum RockArt in Hoek van Holland naar 'popstad' Den Haag laat voorlopig op zich wachten. Het team van RockArt wil beschikbare locaties in Den Haag nauwkeurig afwegen, voordat ├╝berhaupt een knoop wordt doorgehakt.

RockArt werd rond 2000 ingericht en heeft een immens archief. De collectie over popgeschiedenis gaat terug tot de jaren '50. In het museum aan de Zekkenstraat zijn gouden platen opgesteld, er liggen papieren overeenkomsten van artiesten in vitrines en zelfs de originele boordstudio van Veronica staat er.

Bij eigenaar Jaap Schut van Rockart leeft al jaren de wens om naar de pophoofdstad van Nederland te verhuizen. Roemruchte bands als Shocking Blue, The Motions en Golden Earring zagen daar immers het levenslicht.

Locaties

"Wij zijn volop in overleg met Den Haag en wij bezichtigen beschikbare locaties, van Scheveningen Haven tot de binnenstad en de Binckhorst", zegt Schut. Maar, zo zegt hij, museum RockArt verhuist niet zomaar. "Wij willen een stap voorwaarts maken en uiteindelijk ook groeien".

Want een nieuwe ruimte voor het popmuseum moet aan behoorlijk wat eisen voldoen. Het museum wil zeventig jaar popgeschiedenis laten zien in alle denkbare vormen. "Een oppervlakte van 2 tot 3.000 vierkante meter, daar moet je een chronologisch verhaal op maken, waarin alle 'kroonjuwelen' naar voren komen".

Cultureel erfgoed

Gitaar spelen in het nieuwe museum is ook een wens. "Maar dan moet er een podium in. Het moet een compleet verhaal worden. Voor ons - de oudere jongere - moet het een feest der herinnering zijn. Voor de jeugd is het een stuk educatie, want we hebben het over cultureel erfgoed".

Sinds zondag heeft RockArt er een nieuwe blikvanger bij. In het museum ligt een gitaar van Eddy Christiani, het eerste echte Nederlandse popidool. Christiani overleed vorig jaar op 98-jarige leeftijd. In de tijdelijke expositie over hem hangen bijzondere foto's, singles, oorkondes en het certificaat dat hoort bij de onderscheiding Orde van Oranje Nassau.