Archief

Boze brief EenVandaag aan burgemeester Van Ardenne

Burgemeester Van Ardenne van Westland heeft een verslaggever en cameraman van het actualiteitenprogramma EenVandaag vorige week verboden opnames te maken tijdens een gemeenteraadsvergadering. De hoofdredactie van het programma is ontstemd over dit besluit en heeft de burgemeester een brief geschreven, die mede is ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

EenVandaag werkt momenteel aan een documentaireserie waarvoor onder anderen LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer wordt gevolgd. Voor deze serie wilde het programma opnames maken tijdens de vergadering waarin werd gesproken over de kwestie 'Sjaak van der Tak'. Van Ardenne verbood dit, omdat zij het er volgens Eén Vandaag niet mee eens was dat slechts één raadslid werd gevolgd.

WOS Media en Omroep West mochten tijdens diezelfde vergadering wél opnames maken, zij het niet in de gehele raadzaal. Om toch nog iets te kunnen filmen, werd tijdens een schorsing besloten om enkele loopshots van Van der Meer te maken. "U ziet dat en laat een bode en persvoorlichter Jacqueline den Brabander ingrijpen", schrijven hoofdredacteur René van Brakel en NVJ-secretaris Thomas Bruning. "Sander en Roel (respectievelijk verslaggever en cameraman van EenVandaag - red.) wordt te kennen gegeven dat ze nergens meer mogen filmen binnen het gebouw, ook niet in de fractiekamer van de partij van Van der Meer."

"We vinden het ongehoord dat een burgemeester zich inhoudelijk bemoeit met een journalistiek product. Dit tart de wetten van openbaarheid van bestuur en persvrijheid", is verder in de brief te lezen. "We willen graag met u in gesprek om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt", schrijven zij.

Reactie gemeente Westland

De gemeente Westland reageert als volgt:

"De redactie van EenVandaag heeft de gemeente voor de raadsvergadering verzocht om 1 raadslid expliciet te mogen volgen. Daar is geen toestemming voor verleend, omdat de raadsvergadering niet is bedoeld om individuele raadsleden te filmen. Niet in de raadzaal en ook niet in de wandelgangen tijdens schorsingen. Raadsleden moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Dat betekent dat er geen pers mag rondlopen met camera's. Dit is vooraf ook duidelijk gecommuniceerd met Avrotros."

De gemeente vervolgt: "Op verzoek stelt de gemeente beelden van de raadsvergadering beschikbaar aan de pers, zodat deze naar behoefte kunnen worden gebruikt. Dat is in het geval van EenVandaag ook gebeurd. Met Omroep West en de WOS is afgesproken dat zij de raadsvergadering vanaf een bescheiden positie in de raadzaal integraal mogen opnemen."

Categorieen:
WestlandPolitiek