Archief

Onbemand jacht komt op onze kust af

In de stormachtige noordwestenwind koerst een onbemand, 12 meter lang zeiljacht op de Zuid-Hollandse kust af. De Kustwacht houdt het stuurloze vaartuig in de gaten. Het jacht is van een Canadees die zaterdagmiddag door reddingsdiensten van boord is gehaald. Pogingen om het beschadigde schip naar Hoek van Holland te slepen, werden op een gegeven ogenblik gestaakt.

Op zaterdagmiddag rond 14.00 uur werd onder meer de reddingboot van KNRM Hoek van Holland door de Kustwacht opgeroepen wegens een noodsignaal op 42 mijl uit de kust. De betrokken Canadese zeiler was woensdag uit het Britse Lowestoft vertrokken en wilde naar Canada. Het schip had echter motorproblemen en het zeilen bleek moeizaam. De man zag het niet meer zitten door de drukke scheepvaart midden op de Noordzee en heeft een rood valschermsignaal afgeschoten.

De KNRM-reddingboten 'Jeanine Parqui' (Hoek van Holland) en 'Kitty Roosmale Nepveu' (Scheveningen) waren om 15.50 uur bij het aluminium zeiljacht 'Cuckoo Mutty' aangekomen. Dat gold ook voor een kustwachtvaartuig, waar de solozeiler aan boord werd genomen.

Wie gaat 'm slepen?

Toen was het de vraag: welke van de twee reddingboten gaat het jacht op sleeptouw nemen? Na het winnen van de tos, viel die twijfelachtige eer te beurt aan de Hoekse reddingboot. Twee van haar opvarenden werden op het zeiljacht gezet om dit te besturen.

De sleep verliep moeizaam, vermoedelijk doordat onder water het een en ander verbogen was en de hydrauliek voor besturing niet werkte doordat de motor het had begeven. Ondanks alle maatregelen bleef het 12 meter lange zeiljacht scheren en reageerde het vrijwel niet op het noodroer. Hierdoor werd de snelheid beperkt tot 2 mijl per uur.

Na vier uur slepen en nog 30 mijl te gaan, werd in overleg met de eigenaar en het kustwachtcentrum besloten het jacht stuurloos achter te laten op zee. En daar drijft het, ruim een etmaal later, nog steeds richting onze kust. Laatst bekende positie, om 15.15 uur was: 52-05.60N 003-52.20E, aldus de Kustwacht.

"Niet onze taak"

Op een vraag van iemand via Twitter: Waarom kunnen jullie het zeiljacht niet bergen?, reageerde de Kustwacht zondagmiddag: "Berging is geen taak van de Kustwacht, tenzij er ernstig gevaar ontstaat. Berging van het jacht is nu een verzekeringskwestie en iets voor de commerciële sector."UPDATE MAANDAG 9.00 UUR:
Het zeiljacht is gestrand bij Goedereede, meldt Rijkswaterstaat.