Archief

Glutenvrije Piet komt naar Maassluis

De glutenvrije Piet komt naar onze regio. De Piet met de groene muts strooit straks glutenvrije peper- en kruidnoten onder meer Maassluis en Vlaardingen. De nieuwe Piet komt speciaal voor kinderen met een glutenallergie met Sinterklaas mee. Dat schrijft mediapartner RTV Rijnmond.

De glutenvrije Piet is een initiatief van Monique Stevens. Zij is moeder van een kind met coeliakie, de officiƫle naam voor glutenallergie, en vrijwilliger bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Tussen alle knechten van Sinterklaas lopen straks speciaal herkenbare Pieten met glutenvrije pepernoten. Ze dragen een groene muts en houden een groen witte vlag van glutenvrij.nl vast.

Kinderen kunnen zelf ook laten zien dat ze glutenvrije pepernoten willen. Dat kan door op de website een kleurplaat te downloaden, in te kleuren en er een vlag van maken. Of ze hangen hem aan hun eigen pietenmuts.

Coeliakie

Volgens het Voedingscentrum lijden zo'n 170.000 mensen in Nederland (1%) aan coeliakie, een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen.

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt bij mensen met een allergie een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt.

De beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Categorieen:
MaassluisCultuur