Archief

'Niks mis met onze aardbeien'

"Onze aardbeien kunnen met een gerust hart worden gegeten." Zo reageren Jaco en Sandra Huysman van de Westlandse Aardbei op alarmerende berichtgeving zaterdag in landelijke media. 'Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door 'cocktaileffect', meldt dagblad Trouw en in navolging daarvan onder meer ook de NOS.

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aardbeien gemiddeld met zeven tot acht schadelijke stoffen zijn bespoten. "Opgeteld zorgen die voor een ongezonde cocktail. Goed afspoelen helpt niet", aldus Trouw.



Niet buiten, maar binnen


Om te beginnen wijzen ze er bij Huysman op, dat hun aardbeien niet in de open lucht maar in een kas worden gekweekt. "Wij hebben een heel teeltsysteem in onze kas: hangende teeltgoten, de aardbeien komen niet met grond in aanraking. Omdat wij in de kas telen, kunnen we heel veel beheersen, we zetten biologische bestrijding in, dus beestjes tegen beestjes", is hun verklaring.

Categorieen:
Westland Economie