Archief

Maassluis krijgt bij-vriendelijke dijk

Na Midden-Delfland, wordt nu ook Maassluis 'aangesloten' op de zogenoemde Honey Highway. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een strook van 3 meter breed en 900 meter lang in de Delflandsedijk gefreesd om zo ruimte te maken voor een waar bloemenparadijs. Het stuk dijk ligt nabij natuurspeeltuin Avonturis.

De Honey Highway, een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post uit Schipluiden, moet iets doen aan de massale bijensterfte in Nederland. Bijen, hommels en vlinders proberen stuifmeel en nectar te verzamelen, maar er zijn te weinig bloemen, zo stellen deskundigen. Ook zijn er gewassen die met gif bespoten zijn, waardoor bijen uiteindelijk niet kunnen overleven.

De eerste voorbereidingen voor de strook in Maassluis zijn woensdag getroffen. Op 17 mei, na drie weken indrogen, wordt het bloemenzaad ingezaaid. Post en het waterschap doen dat samen met alle kinderen van basisschool het Balkon.



Het Hoogheemraadschap van Delfland wil dit jaar 10.000 m2 Honey Highway langs de waterwegen van Delfland aanleggen en zo de bijen aan meer eten helpen. Dit voorjaar legt Delfland ook een bloemrijke dijk aan bij de stormvloedkering in Hoek van Holland en een traject nabij de trambrug in Schipluiden. In het najaar volgt nog een tweede ronde inzaaien op dijken elders in het gebied.