Archief
Google Earth

Google Earth

Midden-Delfland heeft plan voor asbestboerderij

De gemeente Midden-Delfland heeft een concreet plan ontwikkeld voor de zogenoemde asbestboerderij aan Abtswoude 52. De gemeente wil het complex saneren en omvormen tot een "nieuw icoon in het landschap van Midden-Delfland". Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag naar de gemeenteraad is gestuurd.

Sinds juni 2010 ligt er een noodverordening op de boerderij en naaste omgeving, vlak nadat er een schuur was gesloopt waarbij asbest is vrijgekomen. Door het gedwongen vertrek van de toenmalige elf bewoners en een reeks paarden vielen de inkomstenbronnen van boer John van Trierum weg. De gemeente heeft een vordering op hem die inmiddels is opgelopen tot vier ton. In juni vorig jaar werd de boer failliet verklaard.

Aankopen

Om tot een integrale oplossing van deze slepende kwestie te komen, wil het college van Midden-Delfland de gronden aankopen en deze vervolgens, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, saneren. Daarna kan het perceel een nieuwe, recreatieve bestemming krijgen.

Als de boel gesaneerd is, zou het complex moeten worden ingericht als "beleefbaar (agrarisch) groen met oog voor historische landschapselementen", met mogelijk een wandelverbinding (struinpad) naar de noordelijk gelegen Tanthofkade.

Abtswoude 52 ligt in het oostelijk deel van de gemeente, nog voorbij rijksweg A4. Het gebied is bij de gemeentelijke herindeling van 2004 overgenomen van de gemeente Delft (die overigens nog eigenaar van een deel van de grond is).