Archief
Wethouder Ouwendijk en burgemeester Van der Tak - foto Fred van der Ende

Wethouder Ouwendijk en burgemeester Van der Tak - foto Fred van der Ende

Ouwendijk doet afstand van dossier 'Kust'

Wethouder Peter Ouwendijk van de gemeente Westland doet afstand van het dossier 'Kust'. Dat maakte hij dinsdagavond bekend aan het begin van een extra raadsvergadering. Daarmee werd een debat over zijn functioneren in de kiem gesmoord. Welk lid van het college van B en W dit dossier zal gaan behartigen, is nog niet bekend.

In de aanloop naar de raadsvergadering was overdag al duidelijk geworden, dat er een grote kans was ontstaan dat de gemeenteraad Ouwendijk via een motie zou dwingen om de 'Kust' in te leveren. Coalitiepartijen GBW en GroenLinks hadden al aangegeven, zich aan te sluiten bij de kern van de motie van oppositiepartijen LPF en Westland Verstandig.

Ouwendijk stelde in zijn verklaring dat "het pijn doet, als mensen mijn integriteit in twijfel trekken". Hij verklaarde het unanieme vertrouwen van het college van B en W te genieten. "Desondanks kies ik ervoor om afstand te doen van dit dossier. De focus moet worden verlegd van mijn persoon naar het belang van de zaak."

De fractievoorzitters van CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie-SGP verklaarden, dat wat hen betreft de wethouder het dossier 'Kust' had kunnen behouden. Tamara van Riet (D66) had willen voorstellen, dat hij het dossier zou overdragen aan een ander collegelid.

Motie van 8 november

Van Riet bracht verder de begrotingsvergadering van 8 november jl. in herinnering. Toen was er door D66, ChristenUnie-SGP en GroenLinks een motie over de te ontwikkelen kustvisie ingediend. Deze fracties vonden het niet goed, dat "het college zich aansluit bij een visie die door een van de gebruikers gaat worden opgesteld", daarmee doelend op een initiatief van de strandondernemers.

In die motie werd het college verzocht zelf het initiatief te nemen tot het opstellen van een integrale visie op het gebruik en beheer van het Westlandse strand en de kust. Verder zouden bij het opstellen van de visie alle partijen moeten worden betrokken die gevestigd zijn op of bij het strand en alle partijen die gebruikmaken van het strand voor o.a. sport, natuur, recreatie en educatie. Feitelijk gaat dit nu gebeuren met een conferentie op 20 april a.s.

Genoemde drie partijen kregen op 8 november geen bijval van andere fracties en gingen akkoord met het verzoek van Ouwendijk om de motie aan te houden. "Er had veel ellende voorkomen kunnen worden, als de wethouder destijds de motie gewoon had overgenomen", verzuchtte Van Riet.

Categorieen:
Westland Politiek