archieffoto Paul Vis

Zaalhandbal dames: Quintus verliest van Dalfsen; Schipluiden in het nauw

De eerste topper in de kampioenspoule leverde direct een nederlaag op voor Quintus. Schipluiden moet volgende week het vege lijf zien te redden. Westlandia, Verburch en de reserves van Quintus wonnen hun duel. VELO en de reserves van Westlandia verloren.

De gezichten stonden na afloop van de wedstrijd tegen regerend landskampioen Sercodak/Dalfsen op onweer bij de dames van Virto/Quintus. Voor de eerste keer dit seizoen werd verloren van Dalfsen. De ploeg uit Overijssel vertrok met een 25-18 overwinning.

De eerste helft ging nog wel redelijk voor de thuisploeg. In de eerste vijftien minuten wist Quintus gelijke tred te houden met Dalfsen. Na deze fase wisten de bezoekers een gat te slaan van drie treffers. Na ruim 20 minuten was de stand 12-9 voor Dalfsen. Quintus kwam terug in de wedstrijd en wist de schade voor rust te beperken tot één treffer. Dalfsen ging met een 16-15 voorsprong de rust in.

Na de pauze was het een draak van een wedstrijd. Quintus kon geen vuist maken en kwam nog maar drie keer tot score. Dalfsen aan de andere kant deed het nog iets beter en wist negen keer tot score te komen.

In de kampioenspoule blijft Dalfsen tweede en heeft het drie punten voorsprong op Quintus, dat één wedstrijd minder heeft gespeeld. Volgende week komt de Heulse ploeg twee keer in actie. Dinsdag gaat het op bezoek bij SEW en zaterdag gaat het wederom naar Noord-Holland en treft het koploper VOC.

De reserves van Virto/Quintus hebben de laatste thuiswedstrijd tegen Fiqas/Aalsmeer in winst omgezet. Na een doelpuntrijke wedstrijd won de Heulse ploeg met 35-27. In de Eekhouthal ging Quintus met een 15-13 voorsprong de rust in. Bij Quintus nam coach Nicole Grandazzi afscheid, zij stopt na een aantal jaren als coach van het tweede team. Streekgenoot Hellas moet in de laatste wedstrijd van het seizoen het vege lijf te zien redden in de eerste divisie. In een rechtstreeks duel mag de voormalige grootmacht niet verliezen van DSS, dat nu op een degradatieplaats staat. De andere streekgenoot Hercules is veilig.

De laatste uitwedstrijd van het seizoen is door Verburch in winst omgezet. In sporthal Het Nest won de Poeldijkse ploeg nipt van promovendus Oliveo. Het werd een nipte 30-29 overwinning voor Verburch. De ruststand was 16-16. In de slotfase kwam Oliveo nog dichtbij een punt. Verburch leidde met 30-27, maar verder dan 30-29 kwam de in degradatie verkerende thuisploeg niet. De laatste wedstrijd van het seizoen is thuis tegen Westlandia, daar wordt onder meer afscheid genomen van trainer Xaveer Obbens, die zijn werkzaamheden niet meer kan combineren met het trainen van Verburch.

Veneco/VELO speelde eveneens de laatste uitwedstrijd van het seizoen. In de Callandhal in Amsterdam was mede-koploper Westsite te sterk voor de Wateringse dames. Westsite won met 30-19. Bij rust leidden de Amsterdamse dames met 16-8. Volgende week sluit VELO het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen Nieuwegein. Kan de Wateringse ploeg plaats vier vasthouden of gaat Westlandia hier nog mee van door? Westsite en BFC strijden om het kampioenschap. Het kan zijn dat beide ploegen gelijk eindigen, dan is het doelsaldo beslissend.

De laatste thuiswedstrijd van het seizoen heeft WPK/Westlandia een overwinning opgeleverd. In sporthal De Pijl controleerde de thuisploeg vanaf het begin de wedstrijd tegen VHC. De ruststand was 13-7 voor Westlandia. Onder aanvoering van topscorer Rebecca Swaans won de thuisploeg met 24-19. Swaans scoorde acht keer.

De reserves van WPK/Westlandia hebben de laatste wedstrijd op vreemde bodem verloren. De Naaldwijkse ploeg dolf het onderspit tegen hekkensluiter DWS. De Schiedamse ploeg pakte de voorlaatste strohalm om zich nog veilig te kunnen spelen en won met 23-17.

De strijd om handhaving krijgt op de laatste speeldag een mooie ontknoping. Drie ploegen gaan uitmaken welke ploeg gaat degraderen, p/d-wedstrijden gaat spelen en veilig is. Schipluiden, ROAC en DWS, dat enkele weken geleden nog de degradatiekandidaat was, gaan dit beslissen. In de voorlaatste wedstrijd speelde Schipluiden niet slecht tegen nummer twee WHC. Verdedigend stond het meestal goed en de keepster deed goed werk. Aanvallend liep net niet met veel technische fouten. Toch misschien voldoende om vertrouwen te tanken richten het treffen tegen ROAC. WHC leidde na de eerste helft met 10-7 en won de wedstrijd met 22-14.