Archief

College: Geen te grote risico's voor kopers kluswoningen

Burgemeester en wethouders van Westland vinden niet dat aspirant kopers van de kluswoningen in de voormalige PWA-school in 's-Gravenzande onevenredig grote risico's lopen. De ontwikkelaar werkt met een optieovereenkomst van tien weken, waarin de geïntereseerden de gelegenheid hebben om alle facetten, waaronder de financiële, te bestuderen en uit te zoeken.

Dit antwoordt het college op vragen van GemeenteBelang en GroenLinks. "Wij vinden het werken met een optieovereenkomst met een termijn van 10 weken een zorgvuldige handelswijze die past bij een klusproject voor de doelgroep starters." Ook een aanbetaling van 10 procent bij het tekenen van de koopovereenkomst vindt B en W niet abnormaal.

De koper heeft dan nog een jaar de tijd om de hypotheek te regelen. Voor het verkrijgen van een Nationaal Hypotheek Garantie is de hoogte van het inkomen, de hypotheek en de waarde van de kluswoning bij voltooiing van doorslaggevend belang, niet het proces dat wordt gehanteerd.

Het college zegt rond de kluswoningen niet corrigerend te kunnen optreden, omdat sprake is "van een privaatrechtelijke zaak tussen ontwikkelaar en koper, waarin wij niet kunnen optreden". Inmiddels zijn voor 13 van de 17 kavels koopovereenkomsten getekend.