Archief

Stemmen in zorgcentrum: 'Dat vind ik helemaal goud'

Je stem uitbrengen is niet voor iedereen een fluitje van een cent. Bejaarden hebben vaak moeite met de afstand naar het stembureau, met de grootte van het stembiljet en het meenemen van de juiste spullen. Voor de bewoners van Akkerleven in Schipluiden is het een uitkomst dat ze in hun eigen zorgcentrum kunnen stemmen. "Dat vind ik helemaal goud. Dit is een fantastische uitvinding", vindt bewoner Leen van Valen.

Het stembureau was van tien uur tot twaalf uur open. Voorzitter Dagmar Winkelhorst: "Je ziet dat de bejaarden wat minder mobiel zijn en meer hulp nodig hebben. En dat is precies de reden dat we naar hen toegaan." Een goed initiatief vinden de bewoners van het zorgcentrum. "Ik vind het geweldig, want anders moet ik een stuk lopen en dat gaat heel moeilijk", zegt bewoonster Riet Baart.

Voor het stembureau zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten. "Je ziet dat mensen soms wat vergeetachtig zijn en je ze terug moet sturen voor hun identiteitsbewijs of stempas. Daarnaast hebben ze regelmatig moeite met het uitvouwen van het grote stembiljet, maar het is niet toegestaan om met twee mensen in het stemhokje te staan. Behalve als ze echt fysieke hulp nodig hebben. Dus we moeten goed opletten dat begeleidende kinderen niet stiekem stemadvies geven", aldus Winkelhorst.

In totaal hebben 69 mensen hun stem uitgebracht in het stembureau in Akkerleven.

Categorieen:
Algemeen